LiNK

Jablanica, Konjic i Kakanj za bolju i inkluzivniju podršku start-upima

Konferencija ''Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima'' održana je u Kaknju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 01. 2020. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija ''Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške  start-upima'' održana je 27.01.2020. godine u Kaknju.

Konferencija je organizirana u okviru projekta ''Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima'' kojeg u partnerstvu implementiraju: općina Jablanica, općina Kakanj, općina Konjic, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Služba za zapošljavanje HNŽ, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Projektom se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura u tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a indirektno u jos 7 lokalnih zajednica.

U tri lokalne zajednice će se kreirati sveobuhvatni i inkluzivni sustavi podrške za razvoj novih biznisa, koji će predstavljati novu poduzetničku infrastrukturu za ranjive kategorije.

''Cilj je da se radi na izgradnji vještina mladih nezaposlenih osoba, prvenstveno žena i drugih ranjivih kategorija, kako bi se pripremili za tržište rada i pokretanje vlastitog biznisa'', naglasila je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.  

''Nadam se da ćemo ovaj projekt uspješno implementirati u narednih 16 mjeseci i doći do novih samostalnih biznisa, što nam je svima zajednički cilj'', kazao je Salem Dedić, načelnik općine Jablanica.  

Konferencija je održana s ciljem uspostave međuopćinskog partnerstva za bolju i inkluzivniju podršku start-upima. Ovom prilikom su predstavljene Smjernice za poboljšanje inkluzivnog sustava podrške novim biznisima. 

''Imamo tri lokacije koje zajednički surađuju i na osnovu čije suradnje ćemo, nadam se, imati primjer dobre prakse, koji će nam pokazati kako općine koje su spremne da podrže razvoj poduzetništva mogu zajedničkim naporima doći do još boljeg rješenja'', rekla je Katarina Crnjanski Vlajčić, projekt koordinatorica ispred Međunarodne organizacije rada. 

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za zapošljavanje kreiranih u okviru projekta ''EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju'', kojega financira Europska unija u BiH, a realiziraju GIZ, UNDP i MOR.

Kopirati
Drag cursor here to close