Informacijski sustav

Jablanica: Investitori mogu biti potrebne dozvole za 48 sati  

Još šest općina i gradova certificirano u skladu s BFC SEE standardom
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 11. 2017. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je predstavljeno šest općina, odnosno gradova koji su u proteklom periodu certificirani kao jedinice lokalne samouprave (JLS) sapovoljnim poslovnim okruženjem prema BFC SEE standardu (Business Friendly Certification South East Europe), a radi se o Doboju, Gradačcu, Jablanici, Novom Gradu Sarajevo, Posušju i Zenici.

Certificirani su u okviru projekta RAST koga financira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a implementira Catholic Relief Services (CRS).  

Gradonačelnici, načelnici i predstavnici ovih JLS bili su uvodničari diskusije o temi „Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom“.

Predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva čestitao je općinama i gradovima koji su u proteklih godinu dana kroz projekt RAST osigurali da dobiju Business Frendly certifikate.  

Dodao je da će općine i gradovi koji su ranije dobile certifikate i oni koji su tek u procesu, danas imati priliku da podijele svoja iskustva i uče jedni od drugih.

 ''Sljedeće godine CRS će navršiti 25 godina svog djelovanja u BiH i taj period je obilježen suradnjom sa vlastima na različitim nivoima, a na početku prvenstveno pomažući povratak ljudi. Ono što smo  naučili iz rada sa povratnicima jeste da oni, kao i svi građani BiH, za održivost moraju imati osigurane poslove i to je ono što CRS radi kroz projekt RAST, dakle na podršci razvoja takvih okruženja koja će promovirati i stimulirati nove prilike za zapošljavanje'', naveo je D'Silva koji je izrazio zahvalnost primarnom donatoru projekta USAID-u koji je osigurao dva milijuna dolara za realizaciju ovog dvogodišnjeg projekta, kao i općinama i gradovima na njihovom financijskom doprinosu projektu.  

Govoreći o certificiranju po BFC standardu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je rekao da se radi o važnom procesu s obzirom na to da je puno procedura vezanih za investiranje, a samim tim i razvoj upravo na nivou lokalne zajednice.

''Otklanjanjem barijera i stvaranjem povoljnijeg ambijenta na nivou općina i gradova zapravo stvaramo pretpostavke da osiguramo  veći broj investitora, projekata i naravno radnih mjesta'', istaknuo je Zukić.  
U okviru toga, kako je dodao, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je netko tko je sudionik u čitavoj ovoj mreži koja je dobila dodatnu kvalitetu time što se tu nalaze vladine i nevladine organizacije uz komorski sustav i razvojne agencije.

''Tako na određeni način jednim sustavnim i sinergijskim djelovanjem stvaramo pretpostavke da se stvori povoljnije poslovno okuženje u općinama koje su se kandidirale i prošle ovaj proces'', naveo je Zukić.  

Napomenuo je da su općine, koje su prošle proces, osjetile blagodati Business Frendly certifikata, kao i investitori koji su ulagali u tim općinama.

''Na ovaj način stvara se jedna zdrava konkurencija među općinama i mogućnost da one općine koje nisu ušle u ovaj proces, to učine i koliko je moguće prije stvore pretpostavke da i oni budu učesnici ovog projekta koji stvara pretpostavke za veća ulaganja i privlačenje potencijalnih investitora'', rekao je Zukić, dodajući da 11 općina već posjeduje ove certifikate, te da je još šest općina u procesu certificiranja po BFC standardu.  

Općina Jablanica jedna je od onih koje su intenzivnim radom u posljednjih nešto više od godinu dana radili na onome što je, kako je kazao njen načelnik Salem Dedić, vjerojatno cilj svim općinama i gradovima u BiH, a to je da dobiju prestižni certifikat BFC općina i gradova sa dobrim poslovnim okruženjem.

''Općina Jablanica je bogata sa prirodnim resursima i imamo jednu malu administraciju. Uz međunarodni certifikat ISO 9001: 2015  i certifikat po BFC standardima dokazujemo našu opredijeljenost da i u narednom periodu budemo prepoznatljivi za domaće i strane investitore'', kazao je Dedić.

Jedan od kriterija koji je bio u ovoj aplikaciji, po njegovim riječima, jeste i to da dokažu da imaju ustrojene procedure i formirane službe i baze podataka koje omogućavaju investitorima da dobiju sve ono što ih zanima.  

Osim toga, uveli su i novi  informacioni sustav koji omogućava da investitorima  izdaju dozvole 48 sati nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata.

Program certifikacije JLS u Jugoistočnoj Evropi jedinstven je program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave nude privrednicima, investitorima i građanima.

BFC SEE pruža jasne smjernice kako uspostaviti povoljno poslovno okruženje i kako primijeniti međunarodno priznate standarde pri uspostavi efikasne i transparentne lokalne administracije u cilju intenziviranja aktivnosti lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekt RAST podržava 17 jedinica lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitetu života građana.

Kopirati
Drag cursor here to close