Košarac dogovara

Grant sredstva za poljoprivredne proizvođače kroz projekte EU

Kroz projekte EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 06. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Steliana Nedera razgovarali su proteklog vikenda u Trebinju o implementaciji projekata, čiji je cilj povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u izvozno orijentiranim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i oporavak od posljedica korona virusa.

U oblasti vezanoj za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, Europska unija (EU) trenutno financira dva veoma značajna projekta, a to su ''EU4Business'' i ''EU4Agri''. Prvi projekt provode Nјemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ), UNDP i Međunarodna organizacija rada (ILO), a drugi UNDP i Češka razvojna agencija.

''Kroz spomenute projekte EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH. Grantovi će biti dodijeljeni za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju jačanja tržišne efikasnosti, zatim jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina poljoprivrednih proizvođača, te jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Dio sredstava iz ovih projekata bit će iskorišten za pružanje tehničke pomoći kako bi se što uspješnije iskoristila raspoloživa sredstva'', rekao je ministar Košarac.

Ministar Košarac naveo je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pružiti punu podršku provođenju spomenutih projekata, kako bi se omogućila brža i efikasnija adaptacija domaćih poljoprivrednih kapaciteta, kao i projekata u oblasti turizma kao što je projekt Via Dinarica, kojim se pomaže oporavak poslovanja u okviru ovog sektora.

''Zahvalan sam partnerima iz EU, Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), Talijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) i UNDP-a na podršci u oblastima poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja. U predstojećem periodu posvetićemo dodatnu pažnju oporavku poljoprivrede i projektima iz ovih oblasti, kako bismo se što uspješnije suočili sa posljedicama krize izazvane pandemijom korona virusa'', istaknuo je ministar Košarac nakon sastanka sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom.

Kopirati
Drag cursor here to close