Buna-Počitelj-Zvirovići

Izgradnja autoceste kroz Hercegovinu: Kinezi ''krče'' hercegovački kamen

Dvije poddionice koridora Vc u Hercegovačko-neretvanskoj županiji: Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići koštat će Bosnu i Hercegovinu više od 125 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 02. 2020. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovine u tijeku su radovi na izgradnji dvije poddionice koridora Vc: Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići.

Nakon svečanog polaganja kamena temeljca radnici su krenuli s radovima – bageri, valjci i ostala razna teška mašinerija svakog dana ''krči'' brda oko Čapljine, a ekipa Bljeska posjetila je ovih dana gradilište i radnike koji rade na navedenim dionicama.

Najintezivniji radovi su u Zvirovićima i Trebižatu, kao i iznad Dretelja i Počitelja.

Tvrda podloga

''Nije lako, teren je zahtjevan i težak jer se radi o brdu koje je puno kamena. Svako malo naletimo na neki kamen ''živac'', pa moramo koristiti i dinamit, ali ipak smo zadovoljni jer je na solidan, tj. čvrst teren bolji za cestu'', govore nam radnici koje smo zatekli na terenu.

Upravo zbog toga dolazi do isključenja struje u naseljima koja se nalaze u blizini gradilišta.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Zvirovićima

Teren je posebno zanimljiv radnicima iz Kine, a jedan od njih nam kaže da u dosadašnjoj karijeri nije naišao na takav kamen.

''Par puta se dogodilo kad mislimo da smo sve očistili – pod zemljom je ostao veći dio kamena'', govori nam jedan od radnika iz Kine te dodaje da je to dobro jer će autocesta imati čvrsto uporište.

Dvije poddionice u HNŽ

Dvije poddionice koridora Vc u Hercegovačko-neretvanskoj županiji: Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići koštat će Bosnu i Hercegovinu više od 125 milijuna eura, a njihovim završetkom građani će dobiti 20 kilometara autoceste.

Kada je u pitanju poddionica Buna-Počitelj, iz JP ''Autoceste Federacije'' ranije je istaknuto kako vrijednost ugovora za izgradnju ove dionice iznosi 25,6 milijuna eura, a financiranje kroz zaduženje putem Europske banke za obnovu i razvoj.

Radnici trenutno rade na izgradnji posljednjeg objekta na poddionici Buna-Počitelj koridora VC, a sredinom veljače trebalo bi početi asfaltiranje ove poddionice. Do sada su na ovoj donici urađena dva natputnjaka, jedan potputnjak, tri pločasta propusta i dva prolaza za životinje,.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Zvirovićima

Izgradnja poddionice Buna-Počitelj trebala bi biti završena početkom ljeta i njena dužina bit 7,2 kilometra. Ova poddionica nadovezuje se na drugu poddionicu, Počitelj-Zvirovići, koja će biti duga 11,1 kilometar, a bit će poznata po tome što će na njoj biti izgrađen najveći most u regiji i što će njenom izgradnjom ovaj dio BiH biti izravno povezan autocestom s Europskom Unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Kolosalni most i važan tunel

Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

''Krajem siječnja započeli su iskopi na južnom portalu tunela Počitelj, kao i iskopi temelja za natputnjak Orlovača. Projekt Počitelj – Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT1: Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – Zvirovići i LOT2: most Počitelj. Radovi su ugovoreni po Crvenom FIDIC-u'', istaknuli su iz JP ''Autoceste FBiH''.

Predviđeni rok izgradnje za LOT1 je 24 mjeseca, a za LOT2 30 mjeseci.

''Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF)'', dodali su iz JP ''Autoceste FBH''.

Snage investitora i radnika trenutno su usmjerene na izgradnju tunela Počitelj, čija će dužina biti 1.300 metara.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Počitelju

Radnici koje smo zatekli kako rade na probijanju tunela kažu kako su cijelim brdom iznad Dretelja izgrađene pristupne ceste u dužini od 10 kilometara, koje su jako važne zbog gradnje tunela Počitelj.

''U isto vrijeme traju i radovi na dijelu gdje je predviđen izlaz iz tunela, nakon kojeg će uslijediti radovi na lokaciji za upornjak mosta Počitelj'', rekli su nam ranici.

Inače, u BiH se trenutno gradi 46 novih kilometara autoceste na koridu Vc i to 40 kilometara kroz FBiH i šest kroz RS.

U FBiH se grade dionice Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraca, Tunel Zenica -Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, Drivuša - Klopče, Tunel Ivan, Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići, dok je u RS-u aktivno gradilište na dionici Johovac - Rudanka.

Kopirati
Drag cursor here to close