Inspekcija potvrdila

Mostar: Rupa će se zatrpati

''Investitori su rješenje dobili 8. ožujka, te imaju rok od 30 dana da sve vrate u prvobitno stanje.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2019. u 10:14 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo rješenje prema kojem je investitorima radova u Ulici kneza Domagoja u Mostaru naloženo zatrpavanje rupe te vraćanje terena u prvobitno stanje doneseno je, kako doznaje Bljesak.info, u Inspekciji Grada Mostara.

''Stranke su trebale predati novi zahtjev u Odjelu za urbanizam za izmjenu i dopunu odobrenja, obzirom da to nisu učinile doneseno je novo rješenje kojim se nalaže zatrpavanje te rupe te dovođenje terena u prvobitno stanje'', potvrdio je to za Bljesak.info Nebojša Šarić, urbanističko-građevinski inspektor Grada Mostara.

Rok do 8. travnja

Naime, u projektu koji su investitori započeli, kako objašnjava Šarić, nisu bili predviđeni podrumi koji su bili iskopani, te je po rješenjima iz Inspekcije investitorima dano da izvrše izmjenu i dopunu tog rješenja. No obzirom da oni to nisu učinili, Inspekcija je poduzela ranije navedene mjere po kojima investitori do 8. travnja trebaju teren vratiti u prvobitno stanje.

''Investitori su rješenje dobili 8. ožujka, te imaju rok od 30 dana da sve vrate u prvobitno stanje. Znači 8. travnja je rok da to naprave, odnosno to je njihova obveza. Nakon toga, ako ne urade po tom rješenju, sve će biti dano na prirodno izvršenje u skladu sa zakonom'', rekao je inspektor Šarić.

Radovi u Ulici kneza Domagoja u Mostaru obustavljeni su u listopadu 2018. godine, jer su izvođeni u suprotnosti sa rješenjima iz 2018. godine kao i Regulacijskim planom predviđenim za ovaj dio Grada Mostara.

''Prilikom inspekcijskog nadzora radova koji se izvode na ovoj lokaciji utvrđeno je da se isti izvode u suprotnosti sa rješenjem br. UPI-07/2-25 8986/17 od 2. srpnja 2018. godine, kao i 'Regulacijskim planom u obuhvatu ulica kralja Zvonimira, kralja tvrtka i kneza Domagoja', čija je Odluka o donošenju i provođenju objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara br. 11/2012, od 2.11.2012.god., te je inspektor u skladu sa svojim ovlastima i Zakonom poduzeo mjere iz svoje nadležnosti i donio rješenje u skladu sa Zakonom o građenju HNŽ kao i Zakonom o prostornom uređenju HNŽ'', rekli su to ranije za Bljesak.info iz inspekcije Grada Mostara.

Stanari i Sud

Priča oko rupe koja se takoreći preko noći pojavila u Mostaru, najviše je uznemirila stanovnike ovog naselja koji i tada, a i dan danas tvrde, da je dio na kojem je investitor iskopao rupu, zelena površina u vlasništvu Grada, te ga se kao takvog ne smije dirati. Dva puta su, kako govore, potpisivali peticije, vršili pritisak, pokušavali dobiti očitovanje Inspekcije o tome što se događa u njihovom dvorištu, te saznati kako su investitori došli do posjeda zemljišta koje je, kako navode, bilo u vlasništvu poduzeća Soko.

''Odgovor od Inspekcije još uvijek nismo dobili. U međuvremenu smo istraživali i kako je Soko došao u posjed tog zemljišta, te smo iz Suda dobili taj predmet u kojem se vidi da je Soko zrakoplovna industrija ovlastila Ivicu Drežnjaka da on može prodati to zemljište, zajedno s građevinskim dijelom na kojem imaju dozvolu za građenje, kome hoće, kako hoće, za novce koje hoće'', govori za Bljesak.info jedna od stanarki.

Po tom rješenju, napravljen je prijenos te zemlje na investitora, dok se, kako navodi stanarka, u katastru ovaj dio zemljišta još uvijek vodi na Gradu Mostaru.

''Iako su se investitori proglasili kao vlasnici ove zemlje, u katastru se to još vodi kao zelena površina te se u zemljišnim knjigama to nije moglo uknjižiti na taj način'', objašnjava stanarka te ističe kako će cijeli predmet predati na Sud pa neka oni odluče u čijem je vlasništvu zemlja i što se na njoj smije graditi.

Radovi u Ulici kneza Domagoja započeli su u rujnu 2018., a po objašnjenju koje je portalu Bljesak.info tada ustupio investitor u planu je bila gradnja zgrade, koja bi trebala zamijeniti mjesto ranijih kućica smještenih u toj ulici. Izvođač radova, kako su nam tada rekli, imao je u planu zelenu površinu vratiti u prvobitno stanje, te su potvrdili kako taj park ne pripada Gradu Mostaru nego je u vlasništvu privatnih osoba.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close