Širenje mreže kontakata

Internacionalizacija - okidač ka razvoju gospodarstva u BiH

Članovi tima INTERA Tehnološkog Parka kontinuirano rade na prikupljanju kontakata, širenju mreže poslovnih partnera te stjecanju novih znanja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 11. 2017. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od usluga INTERA Tehnološkog Parka podrazumijeva što brže i lakše uspostavljanje poslovnih veza između poduzeća u regiji s poduzećima iz inozemstva.

Riječ je, naravno, o internacionalizaciji, čime INTERA Tehnološki Park na još jedan način pokušava potpomoći lokalno gospodarstvo olakšavajući mu prelazak međunarodnih granica i proboj na inozemno tržište.

S istim ciljem, članovi INTERA Tehnološkog Parka protekli su tjedan boravili u dvije europske države posjećujući sajam u Bad Salzuflenu u Njemačkoj te konferenciju Coworking Europe u Dublinu u Irskoj.

FMB sajam osnovan je 2005. godine i cilj je povezivanje proizvođača, konstruktora i kupaca te predstavlja spektar opskrbne industrije za strojeve i prateće usluge. Od 2005. godine regija u kojoj se sajam održava, East Westphalia-Lippe, prerasla je u jednu od najjačih strojarskih regija u Njemačkoj s više od 700 poduzeća u području strojogradnje.

Predstavnici INTERA Tehnološkog Parka, direktor Vedran Šimunović i tehnički direktor Mladen Kostić, su uz predstavnike Gospodarske/Privredne komore FBiH, direktora Sektora za industriju i usluge Almina Mališevića i predsjednika Udruženja metalne i elektro industrije Kasima Kotorića ove godine posjetili sajam strojogradnje i inženjerstva FMB u Njemačkoj gdje su se imali priliku povezati s više od 500 izlagača.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH metalna industrija predstavlja najvažniji sektor gospodarstva BiH pa stoga ne čudi potreba za posjetom jednom od vodećih sajmova u tom području.

''Najviše nas je impresionirala prezentacija projekta „It's OWL“ kroz koji je pokrajina Ostwestfallen uložila 80 milijuna eura u razvoj tehnološke mreže, tehnoloških i inovativnih projekata, tehnološkog transfera i industrije 4.0 u poduzeća koje se nalaze u pokrajini, a poduzeća su odgovorile vlastitim ulaganjem od još 80 milijunaeura u istu inicijativu, jer su prepoznali važnost istraživanja i razvoja vlastite industrije.Zanimljiva je razina robotizacije koja je sve više uključena u rad poduzeća u metalnom sektoru kao i veliki broj poduzeća koja se bave prototipiziranjem za industriju, što i mi u INTERA Tehnološkom Parku uspješno radimo kroz naš FAB LAB gdje smo u mogućnosti kreirati prototip proizvoda uz pomoć 3D printera, lasera za rezanje i na kraju čak završiti dizajn na CNC stroju. Posjetom sajmu željeli smo prezentirati gospodarski potencijal Bosne i Hercegovine te potaknuti povezivanje iznimno uspješnih njemačkih poduzeća s lokalnim poduzetnicima“, istaknuo je direktor INTERA Tehnološkog Parka, Vedran Šimunović.

Posjeta je organizirana uz podršku zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal kojeg provodi GIZ, s ciljem podrške razvoju metalne industrije u Bosni i Hercegovini i uspostavljanju kontakata bh privrede sa jednim od najrazvijenijih regiona u Njemačkoj.

U isto vrijeme, na sjeverozapadu Europe u glavnom gradu Republike Irske održavala se najpoznatija europska konferencija koja se bavi tematikom coworking prostora. Konferencija tradicionalno svake godne okuplja vodeće stručnjake, osnivače i menadžere coworking prostora, ali i početnike i osobe koje tek prave prvi korak u ovom sve popularnijem svijetu.

S obzirom da INTERA Tehnološki Park sljedeće godine, u okviru projekta CODE financiranog kroz program Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme HR-BiH-MNE 2014-2020, pokreće prvi coworking prostor u središtu grada, ova konferencija je predstavljala izvrstan izvor znanja potrebnih za kvalitetan početak.

S ciljem uspostavljanja kontakata i stjecanja potrebnih znanja na osnovu iskustva profesionalaca, predstavnice INTERA Tehnološkog Parka, asistentica poslovnog inkubatora Mateja Bošnjak i marketing koordinatorica Ana Bogdanović, posjetile su trodnevnu konferenciju Coworking Europe. Uz njih, konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnerskih organizacija IPC Tehnopolis iz Nikšića i ZADRA Nova iz Zadra.

Konferenciju su, osim iznimno korisnih predavanja od strane stručnjaka, obilježile i posjete najuspješnijim coworking prostorima u Dublinu, izvrstan networking s coworking menadžerima iz svih dijelova svijeta, ali i programski događaji za razmjenu iskustava.

Povratak članova tima i njihova stečena iskustva savršeno su se poklopila sa Svjetskim tjednom poduzetništva koji globalno gospodarstvo obilježava ovaj tjedan.

Članovi tima INTERA Tehnološkog Parka kontinuirano rade na prikupljanju kontakata, širenju mreže poslovnih partnera te stjecanju novih znanja kojima mogu značajno potpomoći svim svojim klijentima i korisnicima, a protekle aktivnosti su samo još jedan dokaz uspješnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close