Mostar

Inspekcija naložila sanaciju: Zgrada Name je opasna po život građana

Građani Mostara godinama su strepili od urušene zgrade, a odluka agencije je uslijedila nakon reakcije Federalne inspekcije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2018. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada bivše općine Mostar (Name) neće biti u potpunosti obnovljena, međutim ona više neće predstavljati opasnost za pješake, promet i susjedne građevine. Bit će uklonjeni nestabilni dijelovi objekta, te će se ojačati konstrukcija.

Agencija ''Stari grad'' donijela je odluku o pokretanju postupka javne nabavke za ''Projekt uklanjanja nestabilnih dijelova objekta i konstruktivnog ojačanja istih koji predstavljaju opasnost za zdravlje i život pješaka''.

Javne nabavke

U proračunu su za ovu javnu nabavku izdvojena sredstava u iznosu od 4.000 KM bez PDV-a.

Također, agencija je donijela odluku o postupku javne nabavke radova za "Intervencije na devastiranim građevinama u vlasništvu Grada Mostara koje predstavljaju opasnost za život ljudi, promet i susjedne građevine - Zgrada bivše općine Mostar (Stare općine) NAME (fasadna skela)".

Za ovu javnu nabavku bit će izdvojeno 32.000 bez PDV-a.

Građani Mostara godinama su strepili od urušene zgrade, a odluka agencije je uslijedila nakon reakcije Federalne inspekcije.

''Federalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila inspekcijski nadzor 15. veljače  2018. godine i sačinila Zapisnik o inspekcijskom nadzoru u kojemu se naređuje Gradu Mostaru da hitno poduzme mjere za zaštitu ljudi i prometna i to da popravi armaturne mreže, označi objekt da predstavlja opasnost po život i zdravlje građana i time onemogući pristup do njegove sanacije - provođenja nalaženog Rješenja'', navedeno je u odlukama o javnim nabavkama koje je donijela agencija Stari grad.

Reakcija inspekcije

Grad Mostar je i  ranije dobio opomenu od inspekcije zbog stanja u kojemu se nalazi Nama.

Podsjećamo, Salem Marić predsjednik Gradskog obora SDA je izjavio prošle godine kako će Nama biti srušena do prvog kata.

''S federalnom inspekcijom smo dogovorili da se 'Nama' sruši do gabarita prvog kata i da tako barem više ne predstavlja opasnost dok se ne iznađe mogućnost da se gradi novi objekt'', izjavio je ranije Salem Marić predsjednik Gradskog obora SDA.

Zgrada bivše općine nalazi se u sklopu nacionalnog spomenika  ''Povijesno gradsko područje  Mostara'',

Kopirati
Drag cursor here to close