Mostar

Inspekcija i hotel Ruža: Uklonjena ograda, uručene kazne

Kako su za Bljesak.info potvrdili iz Inspekcije Grada Mostara, nakon uklanjanja predmetna ogada je u dijelovima deponirana na odlagalištu Depo, u Južnom logoru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2021. u 11:39 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ograda kojom je od strane subjekta Ruža d.o.o, bila bespravno zauzeta javna površina u Ulici Husnije Repca u Mostaru, uklonjena je u ponedjeljak 20. rujna, prinudnim putem.

Kako su za Bljesak.info potvrdili iz Inspekcije Grada Mostara, nakon uklanjanja predmetna ogada je u dijelovima deponirana na odlagalištu Depo, u Južnom logoru.

Foto: Bljesak.info / Nekadašnji hotel Ruža u Mostaru

''Ograda u dužini od cca. 100 m koja se sastojala od mreže i 33 metalna stuba s postamentom od auto guma napunjenih betonom, kojom je od strane subjekta Ruža d.o.o, bila bespravno zauzeta javna površina u Ulici Husnije Repca u Mostaru, uklonjena je prinudnim putem. Nakon ispostave računa o troškovima prinudnog izvršenja, koji padaju na teret izvršenika, postupajuća inspektorica donijeti će Zaključak o troškovima u kojemu će utvrditi rok za uplatu istih, te također i naknadu za ležarinu za svaki dan. Tek po dostavljanju dokaza od strane izvršenika da su troškovi utvrđeni pomenutim Zaključkom uplaćeni u Bužet grada Mostara, bit će moguće preuzti opremu koja je uklonjena'' rekla je za Bljesak.info Jesenka Mahinić, Šefica službe za inspekcijske poslove.

Prekršajni nalozi

Također, pri samom činu utvrđivanja činjenice bespravnog zauzimanja javne površine-ulice predmetnom ogradom, izvršeniku na teret otišli su prekršajni nalozi i to pravnoj osobi-društvu u visini od 5.000 KM, a odgovornoj osobi u visini od 1.000 KM.

Kako su naveli iz gradske Inspekcije, za čin nepostupanja po Rješenju ispektora, što je rezultiralo prinudnim izvršenjem, izvršeniku - pravnoj osobi slijedi prekršajni nalog u visini od 1.500KM a odgovornoj osobi u visini od 1.000KM.

''Na istoj javnoj površini, sa koje je uklonjena gradilišna ograda, u trenutku izvršenja, zatečena je i određena količina građevinskog materijala složenog na palete, bez odobrenja nadležnog organa, za što je sačinje zapisnik na licu mjesta te će se daljnja procedura odvijati u skladu sa zakonskom regulativom'', dodala je Mahinić.

Grad bez papira

Nekadašnji hotel Ruža ponovno je, po tko zna koji put, pod povećalom javnosti bio i prethodnog tjedna kad su iz Grada Mostara obznanili kako ne posjeduju dokumentaciju niti su nadležni za izdavanje potrebnih dozvola oko gradnje i radova hotela smještenog u Starom gradu.

Naime, kako tada su u svom odgovoru na upit vijećnice Irme Baralija naveli iz Grada, obzirom da se navedeni objekt nalazi u zaštićenoj UNESCO zoni, predmetna gradnja je u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Od kada se krenulo u projekt obnove i/ili izgradnje nekadašnjeg hotela Ruža, nastale su brojne špekulacije vezano za uzurpaciju javnih površina od strane investitora. Naime, vijećnica Naše stranke u mostarskom Gradskom vijeću tražila je da se javnosti da na uvid projekt koji je odobren i sve dozvole koje su izdate za gradnju ovog hotela kako bi se utvrdilo u kojim gabaritima i na kojoj točno površini je objekt predviđen.

Foto: Bljesak.info / Nekadašnji hotel Ruža u Mostaru

Podsjećamo, obnova hotela Ruža, kako su tada investitori naveli, započela je pet godina nakon završetka ratnih djelovanja u Mostaru. Ugovor o izgradnji do danas je u više navrata bio aneksiran, a 2006. godine radovi su prekinuti nakon prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most zbog hotela Ruža ukloniti sa popisa svjetske kulturne baštine. Pet godina kasnije uvjeti za nastavak izgradnje su ipak stečeni, ali se na nastavak radova čekalo sve do travnja 2015.godine. Investitor je utvrdio kako je za dovršetak hotela potrebno oko 14 milijuna maraka. Nakon zastoja tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posredstvom vlade Republike Turske osigurao je investicije za završetak Ruže. Turska banka investitora je podržala s 20 milijuna eura.

Radovi su ponovno krenuli krajem 2020. godine, a kako je navedeno na službenim stranicama hotela, koji je postao dio lanca Mariott hotela, novi rok za otvaranje je predviđen u listopadu 2021. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close