Pokrenuta online platforma

Inovativnim procesima do investicija 'diasporainvest.ba'

USAID godinama pokušava naći načine da se povećaju investicije u BiH putem inovativnih procesa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 11. 2017. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online platforma 'diasporainvest.ba' puštena je danas s ciljem online povezivanja bh. dijaspore, umrežavanja profesionalaca iz različitih oblasti te promocije novih poslovnih prilika za suradnju u državi i svijetu.

Platforma je pokrenuta u okviru USAID-ovog Projekta ''Podrška investiranju dijaspore u BiH'', a direktor USAID-a za BiH Peter Duffy smatra da bh. dijaspora ima ogroman potencijal.

Naglasio je da je prije platforme pokrenut program kreditnih garancija i program grantova te tehnička pomoć.

''Ova platforma sadrži i alate koji će omogućiti predstavnicima dijaspore širom svijeta da istraže trgovinske mogućnosti, da naprave veze i razmotre pokretanje investicija u BiH'', rekao je Duffy novinarima u Sarajevu prije predstavljanja online platforme.

Dodao je da USAID godinama pokušava naći načine da se povećaju investicije u BiH putem inovativnih procesa.

Šef Projekta ''Podrška investiranju dijaspore u BiH'' Sanjin Arifagić smatra da će platforma riješiti problem nedostatka informacija za bh. dijasporu u vezi s investiranjem u BiH.

''Jako je bitno takvim investitorima omogućiti informacije kakvo je poslovno okruženje u BiH, gdje su investicijske prilike, tko su kredibilni partneri s kojima mogu raditi i kakvi su programi podrške'', istaknuo je Arifagić.

Dodao je da je povećan interes za IT sektor, što će biti u fokusu, a slijede metalska i drvoprerađivačka industrija.

Platforma sadrži brojne informacije i upute u vezi s pokretanjem biznisa u BiH, uključujući upute o procesu registracije poduzeća, osiguranju boravišne dozvole, olakšicama za strane investitore, poreznoj politici i pojašnjena u vezi s općim pravnim okvirom, radnim zakonodavstvom, kao i propisima na polju gradnje, zaštite okoliša, te socijalne i zdravstvene zaštite u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close