Dijeli se novac

Imate turističku ideju?

U sklopu ovog poziva postoje dva prioriteta za financiranje - kulturni turizam u vezi UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH, te turizam na otvorenom na lokacijama duž Via Dinarica zelene linije u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 05. 2019. u 12:15 Fena
Kopirati

U sklopu Projekta EU4Business danas je objavljen poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku  razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Fond za turizam vrijedan milijun i pol eura dostupan je putem bespovratnih sredstava za partnerstva koja će se baviti razvojem turističkih proizvoda, pristupom međunarodnim tržištima i upotrebom informaciono-komunikacijskih alata. 

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici  i turistički operateri, s naglaskom na žene i mlade. Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. srpnja ove godine.

Vršitelj dužnosti šefa Odjela operacija Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel je na konferenciji za novinare rekao da EU kontinuirano podržava sektor turizma kao jedan od najbrže rastućih sektora u BiH. 

''Turizam ima sve važniju ulogu za ekonomski rast i samozapošljavanje. U BiH turizam s tri posto sudjeluje u BDP-u i postoji veliki prostor za rast. Oblasti u kojima je potrebno raditi više i gdje postoje razvojne mogućnosti su razvoj  vještina, boljeg marketinga, te određenih alata kao što su informacijske tehnologije'', naveo je Bizel.   

Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih poduzeća i domaćih proizvođača, kako je dodao, doprinosi se razvoju konkurentnosti i što je najvažnije, otvaranju novih radnih mjesta.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu ovog poziva postoje dva prioriteta za financiranje - kulturni turizam u vezi UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH, te turizam na otvorenom na lokacijama duž Via Dinarica zelene linije u BiH. 

Kandidati mogu biti partnerstva od najmanje tri partnera, pri čemu bar jedan od partnera treba biti predstavnik privatnog sektora. Visina mogućih odobrenih sredstava je između 80.000 i 300.000 eura. Potreban je vlastiti doprinos podnositelja zahtjeva u iznosu od najmanje 20 posto ukupnih troškova projekta. Trajanje projekata može biti između osam i 18 mjeseci.

Projektni menadžer iz GIZ-a u okviru EU4Business projekta Nils Wetzel je kazao da  puni ekonomski potencijal sektora turizma u BiH nije iskorišten. Podrška EU je, kako je naglasio, prilika da se ovaj sektor unaprijedi. 

''Očekujemo da će više od 30 lokalnih biznisa unaprijediti svoju turističku ponudu što bi trebalo rezultirati povećanjem njihove prodaje i prihoda, te otvaranjem više od 50 novih radnih mjesta'', rekao je Wetzel.

Projekt EU4Business vrijedan je 16,1 milijuna eura, a financiraju ga Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura). Projekt provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. do ožujka 2022. godine.

Kopirati