U travnju

Iduće godine počinje izgradnja prvog krematorija u BiH

Izgradnja krematorija na sarajevskom groblju Vlakovo počinje u travnja 2018.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 12. 2017. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Groblje Vlakovo/  KJKP "Pokop" 

Izgradnja krematorija, prvog u Bosni i Hercegovini, trebalo bi da počne na proljeće 2018. godine na gradskom groblju "Vlakovo" u Sarajevu, potvrđeno je Feni iz KJKP "Pokop" Sarajevo.

''Iako se već niz godina govori o izgradnji krematorija u BiH, on još uvijek ne postoji. Kremiranje posmrtnih ostataka još uvijek se vrši u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji. No, posljednjih mjeseci, KJKP "Pokop" d.o.o. Sarajevo, poduzeo je sve aktivnosti, kako bi ova priča napokon rezultirala uspjehom'', kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica KJKP "Pokop" Najda Vranić Beširević.

Naglašava da je početak izgradnje krematorija već u proljeće sljedeće godine omogućila i podržala Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalnog gospodarstva i infrastrukture KS. Izgradnja krematorija radit će se u dvije faze.

''Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Vlada KS je osigurala 300.000 KM za ovaj veliki i značajan projekt, a to je iznos koji bi trebao biti dovoljan za pripremne radove i nabavku peći. Krematorij će se graditi na gradskom groblju "Vlakovo", a početak njegove izgradnje planiran je za travanj 2018. godine. Idejni projekt je već završen, očekujemo urbanističku suglasnost i krećemo s realizacijom projekta'', precizirala je Vranić Beširević.

KJKP "Pokop" u ovoj godini planira pronaći i isporučioca opreme za kremiranje i krematorij, te raspisati natječaj za isporuku te opreme.

''Izrada ove opreme traje dosta dugo, a svakako da želimo opremu koja zadovoljava sve najnovije standarde. Nadamo se, da ćemo iduće godine u ovo vrijeme imati već završenu prvu fazu izgradnje, odnosno prostor za kremiranje i ugrađenu peć. Investicija za kompletan projekt bi bila oko dva i pol milijuna KM'', kazala je Vranić Beširević.

Druga faza izgradnje, podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja, od radionica, prostorija za opraštanje od umrlog, prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što suvremeno groblje treba da ima, uključujući i proširenje parkinga na groblju "Vlakovo".

''Projekt izgradnje krematorija značajan je s više aspekata. Osim želje građana za kremiranjem umrlih osoba, krematorij bi riješio i zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada po propisima, s čime svaki veći klinički centar u državi ima problem, a s ekološkog aspekta ima višestruk značaj. Neophodan je u prvom redu, radi smanjenja rizika od zagađenja, pa i zaraze'', istaknula je Vranić Beširević.

Dodala je da zahtjevi za kremiranjem umrlih osoba nisu tako česti, ali postoje, te da je u prvoj polovini ove godine, položeno 13 urni.

''No, zanimanje je mnogo veće. Ljudi se pokolebaju zbog kompliciranog međunarodnog transporta, tako da bi izgradnja krematorija svima olakšala ovu proceduru, a naravno da bi i cijena ove usluge bila znatno jeftinija'', kazala je.

 

Od četiri svjetske monoteističke religije čiji pripadnici žive u BiH, samo Katolička crkva ne zabranjuje kremiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close