Starac od 50 godina

I to je BiH: Nisu našli obilaznicu pa odustali od tunela

Na tunelu radovi nisu izvođeni još od 1968. godine, no njegovo potpuno zatvaranje dovelo bi do totalnog kolapsa...
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 12. 2018. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija tunela Ormanica na putu Tuzla - Orašje trebala je početi 15. prosinca, no svi radovi su obustavljeni do daljnjeg, objavila je Federalna televizija.

Iako je Federalna direkcija cesta osigurala novčana sredstva za izvođenje radova, nije pronađeno odgovarajuće rješenje za alternativne putne pravce, pogotovo uzimajući u obzir podatak da je najveći transportni kapacitet u Federaciji upravo na području Tuzlanskog kantona.

Na tunelu radovi nisu izvođeni još od 1968. godine, no njegovo potpuno zatvaranje zbog rekontrukcije bez osiguranja adekvatnih alternativnih putnih pravaca dovelo bi do totalnog kolapsa i za gospodarstvo i za građane.

Ponuđeni alternativni pravci ne zadovoljavaju minimum kriterija, a gospodarstvenici i poslodavci bi štete mjerili milijunima maraka.

''Direktna šteta za četiri mjeseca, koliko se predviđa izgradnja, bila bi vjerojatno između 150-200 tisuća maraka. Samo u TK-u, prevoznici bi za to razdoblje izgubili oko šest milijuna maraka'', navodi Jozep Martinović, direktor Tuzlatransport d.o.o.

Kroz ovaj tunel u proteklom periodu izvezeno je robe u vrijednosti od oko 800 milijuna, a uvezeno 750 milijuna KM. Stoga, gospodarstvenici s područja ove županije smatraju da investitor nije u potpunosti sagledao projekt rekonstrukcije tunela sa svih aspekata.

Video: Obustavljeni svi radovi na rekonstrukciji tunela Ormanica
Kopirati
Drag cursor here to close