Počele pripreme

Hrvatska počinje spajanje ceste s auto-putem prema Banja Luci

Prema planovima "Hrvatskih cesta", novi granični prelaz bio bi otprilike jedan kilometar udaljen od mosta na Savi
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 09. 2020. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj su počele pripreme za izgradnju pristupne prometnice koja će povezati most na Savi kod Gradiške s auto-putem Zagreb - Beograd, potvrdila je za "Nezavisne" Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću "Hrvatskih cesta", koje su zadužene za izgradnju tog puta.

Pajićeva je rekla da je u tijeku postupak javne nabavke za radove i usluge nadzora za taj dio projekta.

Novi GP

Prema skici koju je poslala medijima, vidljivo je da će biti izgrađen novi granični prelaz na hrvatskoj strani, čime se, barem kako se čini, uklanjaju spekulacije iz proteklih godina da će Hrvatska samo skrenuti auto-put ka postojećem prelazu u Novoj Gradišci, u koji je uloženo više desetina milijuna eura kako bi bio usklađen s europskim schengenskim standardima. Također je vidljivo da će prilazni put imati profil auto-puta i biz će s dvije petlje spojen na sporedne puteve.

Podsjećanja radi, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH već je završila izgradnju graničnog prelaza na bh. strani mosta.

Manji most

Prema planovima "Hrvatskih cesta", novi granični prelaz bio bi otprilike jedan kilometar udaljen od mosta na Savi, a između tog mosta i prelaza predviđen je manji most iznad rukavca Strug.

Nakon graničnog prelaza predviđena je izgradnja još jednog mosta preko kanala Nova Sava, a kod Novog Varoša predviđena je izgradnja prve petlje, koja će auto-put spojiti s postojećom cestom prema Okučanima. Kilometar dalje prema auto-putu predviđena je izgradnja jednog nadvožnjaka za lokalni put i nešto dalje jedan prolaz iznad auto-puta za divlje životinje. Odmah nakon ovog prolaza predviđena je izgradnja druge petlje na isti put, a u nastavku te petlje nalazi se postojeće priključenje na auto-put Zagreb - Beograd.

Ukupna dužina puta iznosi otprilike osam kilometara, a "Hrvatske ceste" bi u njegovu izgradnju trebalo da ulože oko 70 milijuna eura. Veći dio sredstava za hrvatski dio projekta osiguran je iz europskih fondova.

Što se tiče trenutnih radova, Pajićeva kaže da su na mostu u potpunosti izvedeni šljunčani piloti.

Montaža čelične konstrukcije

"Izvedena je velika većina nasipa od postojeće E-661 ceste prema budućem mostu. Izgrađen je propust u trupu cestovnog nasipa. Izgrađen je cestovni prolaz na lokaciji krune obrambenog nasipa na desnoj strani Save", istakla je Pajićeva za "Nezavisne".

Na pitanje dokle se stiglo s izgradnjom stubova mosta, rekla je da je stubište tri već izgrađeno, a da se izgrađuju upornjaci na stubištu četiri. Prva dva stubišta nalaze se na bh. strani, a za taj dio radova nadležni su "Autoputovi RS".

Pajićeva dodaje da je 21. kolovoza započeta montaža čelične konstrukcije na poziciji S3 i to segmenta 21, a na strani Republike Hrvatske očekuje se tijekom  listopada na poziciji stubišta S2.

Što se tiče proizvodnje dijelova mosta, Pajićeva kaže da "Đuro Đaković mostogradnja" u Slavonskom Brodu radove sprovodi prema planiranoj dinamici.

"U radionicu je dopremljena cjelokupna količina čelika za izradu rasponske konstrukcije mosta. Ukupno je proizvedeno ili je u proizvodnji 60 posto od 4.800 tona čelične konstrukcije. Na poziciju ugradnje sa bh. strane dopremljeno je 566 tona antikorozivno zaštićenih segmenata konstrukcije mosta, a na stranu Republike Hrvatske 160 tona", naglasila je ona.

Sve prema planu

U "Autoputevima RS" kažu da su zadovoljni dinamikom radova i da se sve oni izvode u skladu s planovima.

Dobrila Majstorović, glasnogovornica tog poduzeća, kaže za "Nezavisne" da je počela montaža čelične konstrukcije na stupovima te da će se na tome raditi narednih godinu dana.

"Sve ide prema planu, poteškoće zbog korone su premašene, koje se odnose na transport materijala preko granice, prelazak radnika i slične probleme", kaže ona.

Svi stubovi na strani RS su završeni, a kako je istakla, na hrvatskoj strani je u toku betoniranje.

Podsjetila je da je ugovorena vrijednost radova 19,5 milijuna eura, od čega jednu polovinu troškova snosi RS. Za ovaj dio projekta EU je RS dodijelila grant od 6,3 milijuna eura iz sredstava Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

Majstorovićeva je podsjetila da će most biti dugačak 426 metara, biće širok 22,6 metara i imat će po dvije prometne trake u svakom smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close