Opskrba

Hrvatska i BiH uspješno surađuju u upravljanju i razmjeni električne energije

Simpozij je otvorio predsjednik HRO CIGRE Mladen Gudelj, a veoma zanimljivu projekciju budućih događanja u elektroenergetskom sektoru dao je direktor Energetskog instituta "Hrvoje Požar“ Goran Granić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2018. u 11:47 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspješno surađuju u upravljanju, razmjeni i trgovini električne energije i imaju najpovezaniji sustav u regiji.

Prema podacima iznesenim na otvaranju simpozija o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava koji je održan od 5. do 7. studenog u Rovinju, temelj tih veza čini 19 visokonaponskih prijenosnih dalekovoda, a razmjena i trgovina električne energije obavlja se kroz veoma dobre prijenosne kapacitete dostupne svim licenciranim trgovcima.

O tome je, obraćajući se sudionicima skupa govorio i predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić.

Naglasio je da se sada radi na unapređenju pravila i rada u regulacionom bloku (Slovenija - Hrvatska - Bosna i Hercegovina), kako bi poboljšali sigurnost svojih kontrolnih područja odnosno čitavog kontrolnog bloka.

Bosanskohercegovački odbor CIGRE daje snažnu podršku da se izgrade novi interkonektivni dalekovodi između država: 400 kV dalekovod Banja Luka 6 – Lika i da se uradi promjena naponskog nivoa 220 kV na 400 kV za dalekovode TE Tuzla – Đakovo i Gradačac – Đakovo.

 ''Problem oba sustava su povišeni naponi u prijenosnoj mreži, zbog kojih je potrebno usuglasiti mjere za njihovo prevazilaženje'', istakuo je Bičakčić.

Simpozij je otvorio predsjednik HRO CIGRE Mladen Gudelj, a veoma zanimljivu projekciju budućih događanja u elektroenergetskom sektoru dao je direktor Energetskog instituta "Hrvoje Požar“ Goran Granić.

U fokusu skupa kroz stručne radove i diskusije akcent je dat na napredne tehnologije i rješenja za unapređenje vođenja elektroenergetskog sustava te promjene paradigme razvoja tog sustava i tržišta.

Upriličen je i razgovor za okruglim stolom o digitalizaciji elektroenergetskog sistema te izložba na kojoj su se predstavili proizvođači opreme.

Posebno je bila posjećena prezentacija kompanije 'Končar' iz Zagreba o digitalnoj platformi u elektroenergetskom sistemu a na štandu u Hotelu Lone prikazan je i ispravljač za digitalizirani sustav napajanja.

Kopirati
Drag cursor here to close