BH. nelogičnosti

Hoćemo li prije nabaviti ili proizvesti cjepiva?

Federalna Vlada u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu planira proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik light koja upola smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 04. 2021. u 08:10 Bljesak.info
Federacija BiH pregovora sa ruskim fondom o proizvodnji vacine protiv koronavirusa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok ne može nabaviti i kupiti, Federacija Bosne i Hercegovine pokušava proizvoditi cjepiva. Federalna Vlada u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu planira proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik light koja upola smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom. Čeka se odgovor ruskog fonda.

Iako je Veterinarski fakultet u Sarajevu uputio Vladi Federacije Pismo interesa o potencijalnoj suradnji po pitanju transfera tehnologije razvoja cjepiva dekan o tome ne želi detaljnije. Kaže svi znanstveni kapaciteti fakulteta su na raspolaganju građanima i institucijama.

U Vladi potvrđuju da se teži realizaciji inicijative u proizvodnji cjepiva Sputnjik light.

“U narednom periodu obavit će se razgovori s Ruskim fondom direktnih investicija, kako bi se sagledale mogućnosti potencijalne suradnje i uvjeti, te mogućnosti preuzimanja za proizvodnju cjepiva „Sputnik laigt” na području Federacije BiH”.

Iz Veleposlastva Rusije poručuju da je Ruska Federacija otvorena za suradnju uz napomenu da je za sva pitanja u vezi s cjepivima zadužen Ruski fond direktnih investicija.

“Smatramo da je svaka kooperacija na dobrobit naših naroda dobrodošla. Što se tiče proizvodnje cjepiva u BiH, to će ovisiti od postojećih kapaciteta Bosne i Hercegovine, te eventualnih dogovora s Ruskim fondom direktnih investicija”.

Imunolog Jasenko Karamehić, pozdravlja inicijativu da BiH u dijelu farmaceutske industrije bude samostalna. Činjenica je, dodaje, da smo deficitarni sa stručnim kadrom.

“Zatvoren je Institut ili Klinika za Imunologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. To je meni van pameti. Mene nitko ništa nije konsultirao. Ja sam otišao u mirovinu prije par godina i kada sam jednom došao zaprepastio sam se da više nema nigdje onih ljudi koje sam ja stvorio, a da me nitko ništa nije kao šefa imunologije, kao pionira, kao barda imunologije nije pitao”, kazao je Karamehić.

Da nije lako proizvesti cjepivo, poručuju i iz Bosnalijeka. Naglašavaju da se radi o složenoj i strogo kontroliranoj proizvodnji uz velika ulaganja. Isto smatraju i u renomiranim farmaceutskim kompanijama regije. Za sada je proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa pokrenuo institut Torlak u Beogradu, odakle najavljuju da će prioritet u distribuciji cjepiva imati zemlje regije, među kojima i BiH.

“U ovom trenutku Bosnalijek ostaje posvećen svojim razvojnim planovima i proizvodnji visokokvalitetnih lijekova i drugih proizvoda, te sada nema namjeru razvijati proizvodnju cjepiva”, kažu iz Bosnalijeka.

“Za sada, Galenika ne planira proizvodnju cjepiva. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda, za dobrobit potrošača i tržišta”, navode iz Galenike.

Profesor Karamehić ističe da ipak nema razloga da BiH ne proizvodi vakcjepivocine. Kaže susjedne zemlje bi mogle pomoći pri formiranju nukleusa za proizvodnju. Podsjeća da su Srbija i Hrvatska imale vrhunske institute.

“Sada je sve to jako teško vratiti, staviti ljude, ponovo proizvesti to. To je bio jedan ogroman napor. Ja opet kažem, podržavam sve pozdravljam da BiH postane neovisna i da ne moli nikog ni za milostinju, ni za donacije. Evo šta je bilo s cjepivima”, dodao je Karamehić.

Hoće li BiH prije nabaviti ili proizvesti cjepiva – još jedno je pitanje iz ambisa bh. nelogičnosti. Incijative ima, a hoće li biti volje, mogućnosti i prije svega novca, ostaje da vidimo, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close