Čekanje u Posušju

Hoće li autobusni kolodvor u gradu od 20.000 stanovnika napokon dobiti priliku?

Posušje je Plan za izgradnju autobusnog kolodvora koja bi se financirala sredstvima članova Udruge gospodarstvenika Posušje dobilo već davne 2013. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 08. 2019. u 16:18 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čekanje autobusa na ivičnjacima, zidićima ili na terasama obližnjih kafića postali su svakodnevica stanovnika Posušja. Djeca prijevoz u školu čekaju na uskim ulicama, a putnici na dalje relacije nailazak autobusa, koji često kasne, su primorani čekati na različitim vremenskim uvjetima.

Posušje je Plan za izgradnju autobusnog kolodvora koja bi se financirala sredstvima članova Udruge gospodarstvenika Posušje dobilo već davne 2013. godine, no od Izvještaja sa sjednice spomenute Udruge iz travnja te godine ništa se nije promijenilo.

Nema odgovora

''Izgradnja autobusnog kolodvora planirala se na istočnom dijelu lokacije iznad sjeverne obilaznice na kojoj je bio i predviđen u sklopu poslovnog centra krajem 80-ih godina. Uvjet od strane UGP-a, prije donošenja odluke o izgradnji autobusnog kolodvora, bio je da Općina Posušje preuzme obvezu rješavanja imovinsko-pravnih problema kao i izdavanje svih potrebitih dozvola za izgradnju, što je općinski načelnik i prihvatio'', kazao je za Bljesak.info Stjepan Bago, tajnik Udruge gospodarstvenika Posušje.

No, nakon tog odgovora, prema njegovim riječima, nije bilo više daljnjeg razgovora o mogućnostima početka gradnje kolodvora.

Dva mjeseca kasnije, Udruga je došla do neslužbenih informacija da pregovori s nasljednicima bivših vlasnika lokacije na kojoj se trebao izgraditi autobusni kolodvor nisu uspjeli, pa je Upravni odbor u lipnju pokušao dobiti novi odgovor od načelnika. Bago napominje kako ih je općinski načelnik u prijašnjim neslužbenim razgovorima upozoravao na problematiku zemljišta.

Sudski spor

''U šestom mjesecu 2013. godine smo dobili službenu informaciju o projektu izgradnje autobusnog kolodvora, u kojem se detaljno obrazlaže,  kako je JU Urbikom, kao pravni naslijednik bivšeg SIZ-a za stanovanje, došao u posjed  navedenog zemljišta. Bivši SIZ je 1989. godine kupio navedeno zemljište od bivših vlasnika temeljem kupoprodajnih ugovora. Međutim, ti ugovori nisu ovjereni na sudu te je zemljište još uvijek bilo upisano na bivše vlasnike i njihove nasljednike'', kazao nam je tajnik Bago ispred UGP-a te napomenuo kako je općinski načelnik pokušao naći kompromisno rješenje s nasljednicima bivših vlasnika, ali u tome nije uspio pa je pokrenut sudski postupak utvrđivanja vlasništva.

Da je postojao problem sa zemljištem, potvrdili su nam i iz Općine Posušje. Navode kako se nastojalo kroz razne upravne i sporazumne, pa i sudske postupke riješiti komplicirane imovinskopravne odnose kako bi se stvorili osnovni preduvjeti za konačno lociranje samog kolodvora u gradskoj zoni, no bezuspješno.

Puno priče

Krenulo se u aktivno razmatranje nove lokacije, poručili su iz Općine, obzirom da se na predviđenoj lokaciji ne uspijeva okončati postupak rješavanja imovinskopravnih pitanja, a i kako lokacija kolodvora određena starim planom urbaniziranja Posušja još prije više od 35 godina nije pogodna za funkciju kolodvora.

Na održanim raspravama na kojima su, između ostalog, sudjelovali i članovi UGP-a, usvojeno je idejno rješenje lokacije budućeg kolodvora.

''Ovo rješenje bolje odgovara u prometnom smislu, ali i u funkciji kolodvora kao dolazne i polazne točke autobusnog prijevoza učenika jer središtu Posušja svakodnevno gravitira oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola'', navodi se u odgovoru Općine Posušje.

Na sjednici Općinskog vijeća 19. lipnja ove godine jednoglasno je izglasana odluka o proglašavanju javnog interesa za izgradnju kolodvora u  blizini središnje osnovne škole u Posušju.

''Postupak eksproprijacije koji će uslijediti konačno će, kroz idućih par mjeseci, osigurati vlasništvo Općine Posušje nad nekretninama planiranog kolodvora'', rečeno je za Bljesak.info.

Odgovornost na Općini

Upravo taj postupak je uvjet za izradu projekta, raspisivanje natječaja i izgradnju objekta kolodvora.

Odgovorni tvrde kako će kolodvor funkcionalno u potpunosti odgovarati potrebama učenika i njihovim autobusnim linijama, ali i redovnom autobusnom linijskom prijevozu čime bi Posušje značajno dobilo na kvaliteti prometne povezanosti, a time i ukupnog standarda života svojih stanovnika.

''Unatoč lošim prihodima općinskog proračuna ovaj projekt je na vrhu prioriteta u sljedećem financijskom razdoblju te smo uvjereni kako se projekt napokon postavio na zdrave noge (u pravnom smislu) i kako će što skorije biti realiziran'', zaključeno je te naglašeno kako Općina Posušje u potpunosti podržava nastojanje Gospodarstvenika da podupru izgradnju kolodvora, ali s obzirom na namjenu objekta i njegovu društvenu funkciju stajališta su kako investicija treba biti u rukama Općine kao i kasnije upravljanje i održavanje tog javnog objekta.

Kopirati
Drag cursor here to close