Uoči skupštine Aluminija

Hoće li Aluminij industrija d.o.o. pokrenuti pogon Anoda?

Sudeći prema najavama za Skupštinu dioničara, ugovor o zakupu pogona Anoda mogao bi biti odobren, a Aluminij Industrija bi krenula u novu fazu investiranja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 07. 2021. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu Skupštine dioničara mostarskog Aluminija koja je zakazana za 9. kolovoza, nalazi se i donošenje Odluke o zaključenju ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar sa društvom Aluminij Industrija d.o.o.

Pokretanje pogona Anoda predviđeno je sporazumom o poslovnoj suradnji s izraelskim investitorom, a iz Aluminij Industrije još su u siječnju ove godine tražili da iskoriste ekskluzivno pravo koje im daje potpisani ugovor i aktiviraju pogon Anoda i angažiraju radnike, piše Indikator.ba.

Međutim, u dokumentu koji je krajem veljače usvojila Vlada FBiH konstatirano je da "Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije smatra da još nisu stečeni, odnosno ispunjeni svi preduvjeti iz članka 4. Ugovora temeljem kojih bi društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij Industrija d.o.o. Mostar pristupila potpisivanju novog ugovora o zakupu pogona Anode".

U Aluminij Industriji naveli su da bi aktiviranje pogona Anoda bilo veliki investicijski projekt sa značajnim troškovima. Plan ponovnog pokretanja bi bio podijeljen u 3 faze koje bi obuhvatile pregled stanja i opreme, čišćenje i sanaciju kvarova, testiranje opreme i puštanje u rad.

U prvoj fazi bilo bi angažirano 10 radnika i trajala bi 5 dana, druga faza 30 radnika i 12 tjedana, a treća 70 radnika i 2 tjedna. Za realizaciju ovog projekta, kako su naveli iz Aluminij Industrije, bilo potrebno da društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij industrija d.o.o. Mostar, sklope ugovor o zakupu pogona Anoda.

Sudeći prema najavama za Skupštinu dioničara, ugovor o zakupu pogona Anoda mogao bi biti odobren, a Aluminij Industrija bi krenula u novu fazu investiranja.

Nedavna izjava resornog ministra Džindića nije išla u prilog optimističnim predviđanjima: "Nažalost, mislim da će i proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društvo u ovakvom načinu rada i obliku poslovanja ne može nastaviti rad".

"Svjesni smo i vidimo da nije kompatibilan proces najma pogona sa spektakularnim najavama o pokretanju proizvodnje. Nažalost, ne vidim oporavak i takav model da se proizvodi s gubitkom je neuporabljiv", naglasio je ministar početkom srpnja uoči najavljenog sastanka s predstavnicima uprave i nadzornog odbora Aluminij industrije.

Je li se nešto u međuvremenu 'događalo' i ima li eventualno otopljavanje odnosa poveznicu s činjenicom da u novije vrijeme u Aluminij sve češće dolaze ljudi iz utjecajnog Glencorea, znat će se nakon skupštine Društva Aluminij.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Aluminij (@aluminij_industries)

Kopirati
Drag cursor here to close