Sjednica

HNŽ odredila strateške ciljeve do 2027.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj Skupštini rekao je kako je ''vlada snažno poduprla izradu nove Strategije…''
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 12. 2020. u 12:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strateški ciljevi Hercegovačko-neretvanske županije do 2027. godine su dinamičan ekonomski razvitak uz održivo korištenje resursa; podizanje kvaliteta i suvremenog razvitka društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosustava sukladno postojećim kapacitetima okoliša, predstavljaju temelj čije ostvarenje jamči prosperitetniju i građanima za život ugodniju sredinu.

Priopćeno je to nakon sastanka na kojemu su predstavljene dosadašnje aktivnosti u svezi s izradom Strategije razvitka HNŽ za razdoblje 2021. – 2027. godina.

Sastanku su nazočili prof. dr. Katerina Malić Bandur i prof. dr. Bahrija Umihanić, voditelji konzultantskih timova, Damir Jerković, Semir Suljagić i Martina Ćosić, predsjednik, zamjenik predsjednika i članica Županijskog odbora za razvitak, te Nasir Nalić, predstavnik UNDP-a koji su govorili o dosadašnjem tijeku izrade Strategije, podsjećajući kako u tom postupku sudjeluju institucije županije, jedinice lokalne samouprave i socio-ekonomski sudionici.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj Skupštini rekao je kako je ''vlada snažno poduprla izradu nove Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije kojom će biti utvrđeni ciljevi i prioriteti razvitka, način njihova ostvarivanja, financijski i institucijski okvir za implementiranje, monitoring, evaluiranje i izvješćivanje''.

''Svjesna kako je Strategija temeljni dokument za izradu sektorskih strategija, Dokumenta okvirnog proračuna, proračuna i programa javnih investiranja županija i dr., te sadrži prioritete prostornog razvitka županije i razvojne pravce relevantne za postupak integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, Vlada je, u suradnji s UNDP-em, poduzela potrebne korake i donijela odgovarajuće odluke koje predstavljaju preduvjet za izradu što kvalitetnijeg šestogodišnjeg strateškog okvira. Također, uzeli smo u obzir i to kako Strategija predstavlja podlogu za usklađivanje i izradu strategija razvitka jedinica lokalne samouprave'', kazao je Herceg.

Na sastanku je istaknuto kako su, uz ostalo, utemeljene tematske grupe: Ekonomski razvitak i upravljanje razvitkom, Društveni razvitak i Održivi infrastrukturni i prostorni razvitak.

''Naglasili su kako je do sada urađen značajan dio posla što potvrđuje činjenica kako je finaliziran i jednoglasno usvojen Nacrt Strateške platforme. Trenutno su u tijeku javne konzultacije na taj Nacrt, te svi zainteresirani mogu uputiti svoje prijedloge kako bi se dobila što kvalitetnija nova Strategija razvitka'', navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Također, istaknuti su strateški fokusi koji su bitno drugačiji od prethodno izrađene Strategije 2017. – 2020: digitalizacija; gospodarski razvitak poticanjem MSP, izvoz, razvitak poljoprivrede i turizma; razvitak suvremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice; te očuvan okoliš, razvijeno kružno gospodarstvo, mobilnost. 

Kopirati
Drag cursor here to close