Jače sudjelovanje

HNŽ nema dovoljno kapaciteta za programe prekogranične suradnje

Mogućnosti koje se nude kroz različite programe transnacionalne i prekogranične suradnje iziskuju posjedovanje neusporedivo većih znanja i institucionalnih kapaciteta nego što danas ima HNŽ.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Vlada HNŽ-a opredijeljena je za jače sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje, a kao jedan od najznačajnijih prioriteta u radu definirali smo sudjelovanje u programima kao što su: MEDITERAN, DUNAV i spomenuti tzv. trilateralni program. To opredjeljenje dodatno smo osnažili prošlogodišnjim donošenjem integrirane Strategije razvoja HNŽ-a, koja, uz visoke standarde zaštite okoliša, kao ključne sektore ekonomskoga razvoja, identificira malo i srednje poduzetništvo, obnovljive izvore energije i turizma utemeljene na prirodnoj i multikulturnoj raznolikosti Županije'', rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez na radionici na temu 'Mogućnosti suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz programe Europske teritorijalne suradnje'.

Naime, radionica je održana u organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Centra za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, a Čerkez je izrazio zadovoljstvo što je HNŽ prepoznata kao županija koja želi i može biti pouzdan partner u programima prekogranične suradnje.

Po njegovim riječima, mogućnosti koje se nude kroz različite programe transnacionalne i prekogranične suradnje iziskuju posjedovanje neusporedivo većih znanja i institucionalnih kapaciteta nego što danas ima HNŽ.

''Zahvaljujući prijateljima koji imaju znanje, iskustvo, dobru volju i jasniju viziju europskih programa teritorijalne suradnje, o čemu će nam danas govoriti, ne sumnjam u to kako će nas, predavanjima i edukacijskim radionicama, obogatiti novim znanjem i iznimno dobrodošlim i korisnim informacijama'', kazao je Čerkez naglasivši i to kako je Vlada HNŽ-a spremna i dalje biti siguran i pouzdan partner u svim programima suradnje.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a, nazočnima se obratila i dr. sc. Mirjana Milićević, voditeljica Centra za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, Jadranka Modrić, konzul gerant RH u BiH, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Stella Arneri, direktorica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Kristina Bilić, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU.

U okviru radionice prezentirana je teritorijalna suradnja s fokusom na programe u kojima sudjeluje BiH: INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020, te programe transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran i Dunav 2014.-2020. Inače, radionica se održava uz partnerstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj.

Direktorica Agencije za regionalni razvoj RH StellA Arneri u posjetu Vladi HNŽ-a

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg razgovarao je u srijedu s direktoricom Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Stellom Arneri o mogućnosti suradnje s fokusom na INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020., s fokusom na programe transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran i Dunav 2014.-2020.

Tijekom susreta premijer Herceg upoznao je direktoricu Arneri s prioritetima u radu Vlade HNŽ-a, ističući posvećenost procesu europskih integracija i regionalne suradnje uz bolje korištenje predpristupnih fondova EU. Na poseban način naglasio je strateške i prioritetne ciljeve definirane u Strategiji razvoja HNŽ-a, među kojima je podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, te održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima.

Također, uz ostale, istaknuo je nekoliko najvažnijih infrastrukturnih projekata od iznimnog značaja kako za HNŽ tako i za susjedne županije u RH.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a, tijekom susreta direktorica Arneri govorila je o u radu Agencije, koja je, uz ostalo, i Upravljačko tijelo INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020. 

Naglasila je kako će uskoro, u okviru tog Programa, biti raspisan drugi javni poziv, pozvavši institucije HNŽ-a da se, u suradnji s partnerima iz RH i Crne Gore, prijave s prijedlozima projekata od zajedničkoga interesa.

Premijer Herceg i direktorica Arneri izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom istaknuvši obostranu spremnost za njezinim osnaživanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close