Razmjena prakse

Hercegovački općinari i komunalci u Crnoj Gori učili reciklirati

Posjeta je organizirana u okviru projekta 'Zajednički napori za 5% manje otpada'
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 12. 2019. u 17:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Jablanica / Studijska posjeta u Crnoj Gori

Šesteročlano izaslanstvo Općine Jablanica i Javnog komunalnog poduzeća 'Jablanica' d.d. u stečaju tijekom tjedna boravili su u Crnoj Gori, gdje su održani susreti i razmjena prakse upravljanja otpadom između predstavnika šest općina i lokalnih komunalnih poduzeća iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, priopćeno je iz Općine.

Posjeta je organizirana u okviru projekta 'Zajednički napori za 5% manje otpada', kojeg implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), općinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG), a financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 493.000 eura.

Foto: Općina Jablanica / Studijska posjeta Crnoj Gori

Implementacija projekta 'Zajednički napori za 5% manje otpada' je započela u listopadu 2019. godine, s ciljem uspostave integriranog sustava upravljanja otpadom u 6 općina (Jablanica, Konjic i Prozor-Rama te Šavnik, Pljevlja i Žabljak) kroz međuopćinsku i regionalnu suradnju BiH i CG čime će se količina recikliranog otpada na ovom području uvećati za 5% do kraja 2021. godine.

Trenutna praksa na polju upravljanja otpadom bila je tema okruglog stola, 'Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 općina', koji je održan 17. prosinca u Šavniku. Događaju su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG, priopćeno je iz Općine Jablanica.

Foto: Općina Jablanica / Studijska posjeta Crnoj Gori

Na okruglom stolu se razgovaralo o trenutnom sustavu te mogućnostima za unapređenje prakse recikliranja i učinkovitijeg upravljanja otpadom.

Tijekom studijske posjete predstavnici općina i javnih komunalnih poduzeća iz BiH su posjetili poduzeća Čistoća d.o.o. i Deponija d.o.o. u Podgorici, te Komunalno d.o.o. u Tivtu kao primjere dobre prakse upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Ovom prilikom su predstavljeni sustavi prikupljanja, sortiranja i upravljanja otpadom te njihov  utjecaj na okoliš, kvaliteta života i gospodarski razvoj, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close