Razgovori ugodni

Malo nam za sriću triba: Poduzetnici Hercegovine bili kod Hercega

Tema razgovora, uz ostalo, bio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, odnosno tzv. Korona zakona.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 06. 2020. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održan je radni sastanak Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije s predstavnicima Udruge poduzetnika Hercegovine.

Tema razgovora, uz ostalo, bio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, odnosno tzv. Korona zakona.

Predsjednik Herceg podcrtao je ključne elemente Zakona kazavši kako će se iznosom od 425,00 KM mjesečno subvencionirati više od deset tisuća plaća, te održati poticajna politika u strateškim gospodarskim granama na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, te ugostiteljstvu čime se otvara prostor za ukupni oporavak gospodarstva.

Upoznao je sudionike sastanka i s činjenicom da je, s ciljem provedbe Korona zakona, Vlada usvojila Izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu i Zakon o izvršenju Proračuna koji na zadnjoj sjednici Skupštine, nisu usvojeni.

Također podsjetio je kako su već održani razgovori s Razvojnom bankom FBiH vezano za potpisivanje Protokola o suradnji i otvaranje kreditne linije za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Naglasio je kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Predstavnici Udruge pozdravili su napore županijske Vlade da podupre pogođene gospodarske grane i ublaži negativne posljedice u gospodarstvu. U kontekstu potrebe za što bržom primjenom Korona zakona u HNŽ naglasili su i kako očekuju žurno usvajanje Rebalansa Proračuna i Zakona o izvršenju Proračuna u Skupštini. Također, izrazili su potrebu za što skorijim relaksiranjem mjera koje su u nadležnosti viših razina vlasti osobito kada je riječ o liberaliziranju graničnog prometa što je preduvjet za snažniji zamah turizma i ugostiteljstva. Naglasili su i kako očekuju da se ne ograničava rad ugostiteljskih objekata osobito svadbenih salona. Govoreći o radu inspekcijskih tijela zatražili su da svoje djelovanje usmjere na preveniranje, a ne represivno djelovanje kako se ne bi dodatno usložnjavalo stanje u gospodarstvu.

Predsjednik Herceg i predstavnici Udruge složili su se kako je potrebno nastaviti zajedničku suradnji s ciljem provedbe kako Korona zakona tako i drugih aktivnosti koje će pomoći oporavku ugroženog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close