Zbog koronavirusa

Grupe iz Kine i Južne Koreje masovno otkazuju dolaske u HNŽ

Očito je da će se koronavirus odraziti na turizam u Hercegovini, kao i BiH u cjelini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih dana i tjedana koronavirus je postao sveprisutna tema, posebice od kada se primakao granicama Bosne i Hercegovine. Jasno, s obzirom na dosadašnje razmjere epidemije, jedna od prvih žrtava mogao bi biti turizam.

Stipe Primorac, predsjednika Turističkog klastera Hercegovina, koji okuplja više od trideset tvrtki i organizacija sa šireg područja Hercegovine, tvrdi da se posljedice već osjete.

''Za početak bih rekao odrazit će se na cijelo gospodarstvo, a posljedično i na turizam. Normalno razlog je taj što zemlje u kojima je u ovom trenutku coronavirus najjače izražen, mislim na Kinu, Južnu Koreju i zadnjih dana na Italiju. To su zemlje iz kojih veliki broj turista dolazi na naše prostore, pa će se reflektirati negativno, jer već ima otkazivanja kineskih i korejskih grupa. Talijanskih još uvijek ne, ali ako se virus bude širio izvjesno je da će i Talijani početi otkazivati dolazak na područje Hercegovine. Ja to gledam ipak kao jednu pojavu koja je nama karakteristična za svaku godinu Skoro svake godine imali neka virusna oboljenja tipa ptičja, pa svinjska gripa, kravlje ludilo, SARS, tako da se nadam da će ovaj virus trajati koliko obično i traju – par mjeseci. Dolaskom toplijih dana do sada se potvrđivalo, virusi prestaju'', rekao je za Radiopostaju Čapljina Primorac.

Koronavirus tako će otkazati dolazak prvih turista u HNŽ u prvom turističkom valu oko Uskrsa.

''Mi kao turistički klaster smo bili nedavno na sajmu turizma u Istanbulu, gdje se zaista taj virus nije niti spominjao, u tom trenutku bio je aktualan samo u Kini. Prošlog tjedna smo se vratili s međunarodnog sajma turizma u Beogradu, sporadično se virus spominjao upravo zbog toga što su počela otkazivanja grupa s prostora Kine i Juže Koreje“, kaže Primorac.

''Po meni najbolji indikator će biti vrlo skori sajam turizma u Berlinu koji traje od 4. do 8. ožujka. Naravno Klaster će sudjelovati na tom sajmu, koji je uz London jedan od najvećih u svijetu, to će biti za nas pravi pokazatelj što nas može očekivati u ovoj sezoni, kakva će biti situacija i hoće li zaista doći do velikih turbulencija na turističkom tržištu, odnosno otkazivanja velikog broja grupa ili zatvaranja granica prema turistima iz nekih zemalja, u svakom pogledu. Ja kažem, u turizmu moramo uvijek biti optimisti, nadam se da neće doći do toga i uvjeren sam da će se situacija uskoro normalizirati. Posljedice će naravno, ostati, jer neke grupe su već sada otkazane i one se neće vratiti na ove prostore'', rekao je Primorac.

Uglavnom, očito je da će se koronavirus odraziti na turizam u Hercegovini, kao i BiH u cjelini. Hoće li to biti samo proljetni dio sezone ili će posljedice biti dugoročnije, zavisit će očito ne od turista i turističkih radnika, nego od trajanja epidemije.

Kopirati
Drag cursor here to close