Eutanazija pasa ili građana

Groblje za pse u Mostaru: Ekološka katastrofa ili pranje novca?!

''Vrlo dobro znamo tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine''
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 02. 2019. u 13:01 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 250 pasa lutalica svake godine bude eutanazirano na području Grada Mostara, podaci su to koje je portalu Bljesak.info ustupila Veterinarska stanica Bišće polje, koja, na osnovu ugovora s Komunalnim poduzećem, brine o psima lutalicama u Mostaru.

''Okvirno, brojka je negdje oko 250 pasa godišnje koje eutanaziramo, a za 250 pasa se brinemo na način sterilizacije, kastracije i tomu slično'', govori MidhatIsanović, direktor Veterinarske stanice Bišće polje i dodaje kako ova brojka važi za prethodnu 2018. godinu, ali da ni u ranijim godinama ''nije bilo velikih odstupanja''.

Za brojku od 500 pasa, koliko godišnje ''prođe kroz ruke'' veterinara ove stanice, računi se podnose J.P. Komunalno d.o.o. Mostar koje s Gradom Mostarom ima zaključen Ugovor o održavanju i uređenju javnih površina na području Grada u okviru kojeg je tretiran i način zbrinjavanja pasa lutalica, izgubljenih i napuštenih životinja.

''U prošloj godini ti računi su iznosili oko 50 tisuća KM, a i prethodnih godina, obzirom da se radi o sličnom broju pasa, iznosi računa su tu negdje'', govore nam iz Veterinarske stanice Bišće polje u kojoj je uposleno ukupno šest osoba, od čega su četiri veterinara.

Za eutanaziju ili ne?

Kako objašnjavaju, procedura je sljedeća: Šintor iz Komunalnog poduzeća uhvati životinju, ili po pozivu građana ili tijekom svojih redovnih kontrola, te je dovede u veterinarsku stanicu.

''Mi procijenimo u kojem je stanju pas, odnosno ako je agresivan odmah se eutanazira. Također, eutanaziraju se životinje koje su teško ozlijeđene, a tih ozljeda je najviše iz prometnih nesreća. Recimo, ako je životinji slomljena kičma, obje noge ili neka tomu slična teška ozljeda, nastupa eutanazija. Zatim, ako ustanovimo da pas ima tešku zaraznu bolest, idemo s eutanazijom i, eventualno, ako je u nekom teškom stanju, ili jako star'', objašnjava Isanović.

Upitan u čijem je vlasništvu ova Veterinarska stanica, odgovara kako ''to ne zna nitko živ''.

''To je društveno državna stanica od koje je država digla ruke. Održavamo se samofinanciranjem'', rekao je.
Iz J.P. Komunalno d.o.o. Mostar su nam potvrdili kako njihovo poduzeće na osnovu Operativnog plana zbrinjavanja pasa lutalica i pojedinačnih naloga Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara vrši hvatanje pasa lutalica, te ih potom predaje u Veterinarsku stanicu Bišće Polje s kojom J.P. Komunalno ima potpisan Ugovor o nabavci veterinarskih usluga.

U troškovima i plaće djelatnika, registracija vozila…

''Vezano za troškove zbrinjavanja pasa lutalica, u 2018. godini je utrošeno cca. 110.000 KM, od čega su troškovi veterinarske stanice oko 60.000 KM, bruto plaće zaposlenih 35.000 KM, a 15.000 KM sadrži troškove goriva, amortizacije, registracije i održavanja vozila, deponiranja uginulih životinja. Troškovi su približno isti i za prethodne godine'', navode za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Na naš upit kako je moguće da Komunalno Gradu Mostaru ispostavlja račune bruto plaća zaposlenih u iznosu od 35 tisuća KM, a koji su uračunati u troškove za zabrinjavanje pasa lutalica, te pod tim ugovorenim poslom stavljaju i troškove registracije vozila, iz Komunalnog kažu kako u tome ne vide ništa sporno, te odgovaraju kako plaće uposlenih šintora iznose 1.500 KM.

''Svi troškovi koji se tiču zbrinjavanja pasa lutalica financiraju se iz sredstava Grada Mostara, pa i bruto plaće dva radnika (cca. 1.500 KM po radniku mjesečno). Isto tako troškovi goriva, registracije i održavanja vozila se plaćaju iz odobrenih sredstava Grada Mostara'', navode iz Komunalnog.

Naime, brojke i moguće nepravilnosti oko zbrinjavanja pasa lutalica pod povećalo su stavili aktivisti iz udruge Futura, ispred Mreže Naše društvo, koji su zbog malverzacija s novcem namijenjenim komunalnim djelatnostima podigli prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i odgovornih u Gradu Mostaru.

''Od svih računa koje smo dobili od Gradske uprave Grada Mostara, najviše zgražavanja izazvali su računi vezano za uslugu zbrinjavanje pasa lutalica. Vrlo dobro znamo tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine'', navode iz ove udruge.

Ekološka katastrofa na Uborku

Marin Bago, ispred spomenutog udruženja, za Bljesak.info kaže i kako je zanimljivo da su brojke koje su prikazane i iznosi koji su utrošeni iz godine u godinu isti, te da su oba ponuđena scenarija za građane Mostara katastrofa. 

''U slučaju da su brojke koje je Grad Mostar predočio točne, znači da mi govorimo o tisuće leševa koji su nezakonito pokopani na Uborku. Zamislite samo što se događa tu s tlom, to je ekološka katastrofa. Postoje posebne dozvole i uvjeti koje bi deponija trebala ispunjavati za odlaganje animalnog otpada a koje oni nemaju'', objašnjava Bago i dodaje kako su iz ovih razloga uputili i poziv Inspekciji koja bi trebala izvršiti nadzor nad ovom deponijom i zatvoriti je.

Iz JP Deponija nam govore kako su oni poduzeće koje upravlja sanitarnom deponijom i stoga ne vrši zbrinjavanje animalnog i medicinskog otpada, no da ipak vrše i zbrinjavanje uginulih pasa.

Groblje pasa prekriveno krečom

''JP Deponija d.o.o. Mostar je poduzeće koje upravlja sanitarnom deponijom i stoga ne vrši zbrinjavanje animalnog i medicinskog otpada. Što se tiče odlaganja eutanaziranih pasa situacija je sljedeća: Na osnovu veterinarskog dokumenta o eutanaziji pasa, koji izdaje Veterinarska stanica Mostar, vrši se zbrinjavanje pasa, ali ne na prostoru gdje se odlaže ostali komunalni otpad tj. na odlagališnim plohama. Naime, eutanazirani psi se odlažu, odnosno zatrpavaju u tzv. groblje za pse u posebno izdvojenom prostoru, van odlagališnih ploha, na dubini od tri metra, a zatim se vrši prekrivanje krečom i zemljom'', govore za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Na naš upit o broju smještenih leševa na tom 'groblju za pse' iz ovog poduzeća nismo dobili nikakav odgovor.
Iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara su nam potvrdili kako Grad ima ugovor s JP Komunalnim poduzećem za poslove odlaganja animalnog otpada no nisu željeli komentirati informaciju da se otpad odlaže na deponiju koja nema dozvolu za odlaganje animalnog otpada.

''Grad Mostara godišnje izdvaja oko 120 000 KM za usluge zbrinjavanja pasa lutalica. Imamo ugovor s JP Komunalnim poduzećem za te poslove. Računi koji su prezentirani su računi koje je JP deponija ispostavilo JP Komunalno za spomenute usluge'', rečeno je za Bljesak.info iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara čiji je šef, Stjepan Šaravanja, jedan od pet osoba protiv kojih su aktivisti Udruge Futura podnijeli kaznene prijave SIPA-i, Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ.

'Pet godina nismo pronašli čipiranog psa'

Brojke koje su ovih dana javnosti, pod pritiskom optužbi, službenici Grada Mostara i poduzeća koje za njih obavljaju poslove oko brige za pse lutalice iznijeli javnosti 'ne slažu se' ni predstavnicima iz Udruge Animal – We Care koji godinama brinu o napuštenim psima ovog Grada.

Iako je, kako tvrde, stvaran broj pasa lutalica nemoguće znati iz više razloga, ''reprodukcija se događa vrlo brzo, neki od tih pasa prežive drugi nažalost ne...'', iz ove Udruge sumnjaju u istinitost o sterilizaciji i čipiranju.

''Činjenica je da u pet godina još uvijek nismo pronašli steriliziranog, a čipiranog psa, što znači da dovodimo u sumnju tvrdnje o čipiranju pasa na Bišću Polju'', rekli su za Bljesak.info iz ove Udruge ističući i da je eutanazija zdravih pasa po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja protuzakonita.

Naglasili su kako im nikada iz Grada Mostara nije pokazano zanimanje za rješavanje problema napuštenih životinja, iako su im se nekoliko puta obraćali.

''To znači da mi već skoro pet godina besplatno obavljamo posao za koji oni izdvajaju novac'', zaključili su u udruzi Animal – We Care.

Dostava dostavljene dokumentacije

Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, na optužbe o netransparentnom trošenju novca za komunalne usluge odgovara kako su ''zlonamjerne i proizvoljne'' ,''krajnje neozbiljne'' te da iza njih ''stoje neke strančice''.

''Ja nemam uvida da mi imamo toliko novca, te bih i ja prije svega volio da znam gdje su te pare, a kroz proračun one nisu prošle. Kad nešto optužujemo mislim da moramo imati utemeljenje, zato ću i ovim putem pozvati Futuru da mi dostave tu dokumentaciju da i ja mogu provjeriti njihove navode. Ukoliko budem smatrao da su ti navodi i dokumentacija na neki način politička poruka, ja ću biti toliko drzak da tražim od SIPA-e da istraži do kraja otkud podaci koji su krivotvoreni ili nešto'', rekao je Bešlić.

Dodatni apsurd cijele priče jeste da su kaznene prijave, podnijete protiv pet osoba koje ''potpišu i sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti'', podnijete na osnovu dokumentacije koju su ustupili upravo iz Grada.

Kopirati
Drag cursor here to close