Nema zastoja

Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja

Projekt gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta ide prema vrhuncu i kraju, većih problema i kašnjenja nema i do ljetne sezone 2022. godine trebao bi biti završen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 01. 2021. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.

Po Butkovićevim riječima, projekt gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta ide prema vrhuncu i kraju, većih problema i kašnjenja nema i do ljetne sezone 2022. godine trebao bi biti završen.

Prethodno se ministar sastao s izvođačima radova, nadzornim inženjerima i voditeljem projekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Na taj sastanak je upao pelješki vinar Miho Rozić, preko čijeg zemljišta prolazi trasa pristupnih cesta. Butković je rekao da razumije Rozića, ali da je trasa određena kroz prostorno-plansku dokumentaciju i uz propisane procedure.

"Ne možemo u ovoj fazi zaustavljati projekt ili premještati trase", rekao je Butković, jer bi se kasnilo i došlo bi u pitanje europsko financiranje.

Rozić će, kako je rekao, biti pozvan na sastanak u Zagreb kako bi se vidjelo što se može učiniti.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak rekla je da vrijednost projekta cestovnog povezivanja s hrvatskim jugom od četiri milijarde kuna govori o njegovu značaju, a 3,2 milijarde kuna koliko je iznos financiranja iz EU-a govori o važnosti hrvatskog članstva u Uniji.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zadovoljan je što gradnja Pelješkog mosta ide prema planu. Taj projekt je strateški i milenijski, rekao je Dobroslavić i rekao da se priprema dokumentacija za dionicu autoceste od čvora Metković do Osojnika, dviju brzih cesta do zračne luka Dubrovnik te od Brijeste do luke Perna. Time će se, kako je rekao, Dubrovnik i jug Hrvatske i prometno čvrsto prometno povezati s ostatkom Hrvatske.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da projekt gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta napreduje uredno. Rekao je da sve aktivnosti teku ubrzano, kako bi sve bilo gotovo do konca lipnja 2022. godine.

To se odnosi na na grčki Avax, rekao je, koja smanjuje zaostatak i za sada nema opasnosti od probijanja rokova.

Danas su potpisana i dva ugovora za obnovu i modernizaciju luka na području Dubrovačko-neretvanske županije vrijedna ukupno 90 milijuna kuna. Riječ je o ugovoru za izgradnju luke Ubli i sporazumu o rekonstrukciji luke u Cavtatu, ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izvijestio je da je u pripremi i provedbi devet projekata u lukama vrijednih ukupno 600 milijuna kuna, a bit će 700 milijuna kuna kad se ugovore još dva projekta, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close