Razgovor s turskim izaslanstvom

Gradnja autoceste Sarajevo-Beograd tema sastanka u Tuzli

Planiranje trase autoceste Sarajevo-Beograd tema sastanka u Tuzli
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 02. 2018. u 20:53 Fena
Kopirati

Izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra trgovine, turizma i prometa Mirsada Gluhića i direktora Direkcije regionalnih cesta TK Agana Delibajrića s izaslanstvom turskih institucija koje će sudjelovati u tom projektu i predstavnicima Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko izaslanstvo danas je obišlo cijelu dionicu potencijalne trase od Žepča, preko Zavidovića, Banovića, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, te se susrela sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti. Cilj cjelokupne posjete izaslanstva Bosni i Hercegovini je prikupljanje podataka o svim detaljima projekta kako bi se moglo pristupiti izradi studije izvodljivosti i definiranju modela financiranja izgradnje te putne komunikacije, priopćeno je iz Odjela za informiranje Vlade TK.

Kako je rečeno na sastanku, Turska želi što prije započeti realizaciju tog projekta, zato su istovremeno iz Turske poslane dvije izaslanstva. Jedna u Bosnu i Hercegovinu, koja ima zadatak obići trase puta u našoj državi, a druga u Republiku Srbiju koja će obići dionice kroz Srbiju.

U sljedećem periodu ti izvještaji će se objediniti kako bi se izradila cjelokupna trasa, a nakon toga i mogli odrediti mogući modeli financiranja.

Premijer Gutić je akcentirao da je izgradnja tog autoceste preko Tuzlanskog kantona od strateškog značaja za taj kanton i najmnogoljudniju regiju u BiH.

''Ovo je optimalna trasa koja zadovoljava sve tehničke parametre. Realizacijom ovog autoceste ili brze ceste preko kantona, Tuzla i Tuzlanski kanton bi dobili prijeko potreban kvalitetan izlaz prema Europskoj uniji s jedne strane i kvalitetnu putnu vezu prema glavnom gradu Sarajevu'', rekao je Gutić, dodajući da je za oba putna pravca, i prema Brčkom i prema Žepču, Kantonalna vlada već pripremila određena idejna rješenja i dio projektne dokumentacije, što bi sigurno i pojeftinilo određene pripremne radove.

Zamjenik generalnog direktora direkcije cesta Republike Turske Mehmet Tutas je naveo da se trasa dionice Tuzla - Žepče koju su oni uradili u velikoj mjeri poklapa sa idejnim rješenjem koje je prezentirala i Vlada Tuzlanskog kantona, ali da se radi i o tehnički najzahtjevnijoj dionici.

Ono što je veoma važno za Tuzlanski kanton, a o čemu je također bilo govora, je i polazna točka za izgradnju autoceste.

''Smatramo da, prema svim parametrima, upravo Tuzla, odnosno petlja Šićki Brod, treba biti polazna točka odakle će krenuti izgradnja puta prema Brčkom ili prema Žepču, ili, ono što bi bilo i za nas najbolje istovremeno od Tuzle prema oba ova grada'', istaknuo je premijer Gutić.

Ministar Gluhić naglašava da Tuzlanski kanton ima međunarodni aerodrom kojeg bi ta autocesta povezala sa međunarodnom lukom u Brčkom, što bi sigurno dovelo i do značajnijeg povećanja prometa  na toj dionici.

Sve ono što je danas navedeno kao prednost pretočeno je i u Pismo podrške za izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd preko Tuzlanskog kantona, a kojeg je premijer Gutić danas i služeno uručio Tutasu.

Kopirati