Potpisani ugovori

Gradi se 255 stanova za rasljenjene na području FBiH, najviše u Čapljini

U okviru projekta bit će izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice u 18 općina, a projekt se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa, navode u priopćenju Ministarstva.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 08. 2018. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je u utorak sa načelnicima 18 općina Sporazum o suradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U okviru projekta bit će izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice u 18 općina, a projekt se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa, navode u priopćenju Ministarstva.

Općine uključene u potprojekt su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Foto: Fena / Potpisivanje ugovora za stanove raseljenih u FBiH

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na ukupno 18,22 milijuna eura, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 milijuna eura, Bosna i Hercegovina je planirala vlastiti dio od 3,42 milijuna eura.

''Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekat BiH 6. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na preko tri tisuće obitelji, odnosno oko 11.000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je – zbrinjavanje 1.200 porodica u ovoj godini'', kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić je kazao kako je RSP program, kojim se doprinosi izgradnji ne samo stambenih objekata, već i međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

''Velika stvar je kada se osigura krov nad glavom za jednu obitelj, a kamo li za tisuće njih. Danas pokrećemo proces za još 255 porodica, a do sada smo osigurali stanove za više od tisuća obitelji. Pored sudjelovanja donatora i ministarstva naglasio bih i kontribuciju općina, koje osiguravaju zemljište i potrebnu komunalnu infrastrukturu'', kazao je ministar Ramić.

Foto: PR / Potpisivanje ugovora za stanove raseljenih u FBiH

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27 tisuća domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74 tisuće ljudi, priopćeno je iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 milijuna KM, od čega je sudjelovanje bh. institucija oko 30 milijuna.

Vodeća institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close