Spašavanje rijeke

Građani traže od kandidata da im obećaju borbu za Doljanku

Aktivisti udruge iz Jablanice kažu kako od kandidata traže javno izjašnjavanje što će uraditi po pitanju ovog problema.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 10. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana Za Doljanku ponudilo je kandidatima za načelnika i općinske vijećnike Općinskog vijeća Jablanica, na predstojećim lokalnim izborima, da potpišu izjavu kojom se javno obvezuju da će borbu za očuvanje rijeke Doljanke, zaustavljanje gradnje i rada MHE na njoj i utvrđivanje odgovornosti za prekršene procedure pri izdavanju dozvola za gradnju MHE na Doljanki staviti na listu svojih prioriteta, ako budu izabrani na mjesto za koje se kandidiraju.

U priopćenju za javnost, aktivisti ove udruge kažu kako od kandidata traže javno izjašnjavanje što će uraditi po pitanju ovog problema.

''Upozoravali smo na netransparentnost cijelog procesa pri izdavanju dozvola za izgradnju i rad minihidroelektrane Zlate na rijeci Doljanci, kao i na kršenje različitih zakona od lokalnog do federalnog nivoa u ovom procesu. Svo to vrijeme ukazujemo i na devastaciju prirode i uništavanje okoliša od strane pojedinca dok za to vrijeme naše lokalne, kantonalne i federalne institucije zdušno daju podršku tim projektima. Za nas, najveći krivac je kompletna lokalna općinska struktura koja u dva posljednja mandata na čelu s načelnikom općine svjesno krši procedure i zakone što smo tokom naše borbe argumentirano i dokazali'', navodi se u pismima.

Dodaje se kako se trenutno vode dva sudska spora i pokrenuto je više krivičnih prijava protiv Općinskog vijeća, načelnika i ostalih pojedinaca koji su nesavjesnim i neodgovornim postupcima te kršenjem ovlasti uništili prirodne ljepote naše općine.

''Obraćamo Vam se svjesni činjenice da Općinsko vijeće snosi veliku odgovornost za trenutno stanje i nanesenu neprocjenjivu štetu. I obavještavamo Vas da ćemo svoju borbu protiv institucija BiH nastaviti i na međunarodnim sudovima kada iscrpimo sve pravne mogućnosti u BiH ako za to bude potrebe. Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obvezama može/mora odgovorno obnašati ovo časno zvanje i podići glas protiv ove pošasti i zauzeti se za zaštitu rijeke Doljanke i okoliša cijele naše općine'', navodi Udruženje za Doljanku Jablanica.

Istaknuli su kako u ovo predizborno vrijeme žele znati stav kandidata po pitanju zaštite rijeke Doljanke.

Kopirati
Drag cursor here to close