Zelene tehnologije

Građani BiH najčešće ulažu u izolaciju zidova, prozore i peći na biomasu

EBRD i EU, kroz projekt GEFF, podržavaju ulaganja u zelene tehnologije u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2019. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska unija (EU) podržale su u posljednje dvije godine ulaganja u vrijednosti više od 15 milijun EUR u zelene tehnologije u blizu 3.000 domaćinstava na zapadnom Balkanu kroz Program financiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WG GEFF).

Kada je riječ o BiH, podržana su ulaganja u vrijednosti blizu 4 milijuna EUR, te je gotovo 1.000 bh. obitelji poboljšalo energetsku efikasnost i umanjilo iznos računa za energiju investiranjem u zelene tehnologije.

Građani BiH najčešće se odlučuju da investiraju u izolaciju zidova, prozore i peći na biomasu.

Programa GEFF ima za cilj pomoći domaćinstvima da kroz investiranje u energetski efikasne tehnologije, kao što su izolacija zidova, moderni prozori i vrata, sustavi za grijanje/hlađenje i sustavi za izolaciju, uštede novac kroz niže račune za energiju i osiguraju udobnije stanovanje tijekom cijele godine.

Primjenom zelenih tehnologija svako domaćinstvo, također, može značajno da doprinese smanjenju nivoa zagađenja zraka.

Kako bi vlasnici stambenih objekata na jednom mjestu imali pristup energetski efikasnim tehnologijama, u sklopu GEFF-a je razvijen Tehnološki selektor, online katalog sa 13 kategorija odobrenih energetski efikasnih proizvoda od strane EBRD-a.

Trenutno se na Tehnološkom selektoru može naći oko 5.000 energetski efikasnih proizvoda od gotovo 20.000 različitih proizvođača i prodavača sa područja zapadnog Balkana, koje svi zainteresirani kupci mogu nabaviti i ostvariti pravo na EU bespovratni poticaj u iznosu do 20% od vrijednosti iznosa kredita za energetski efikasne tehnologije putem partnerskih financijskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i Partner MKF.

Klimatske promjene i zagađenost zraka svakodnevno utječu na naše zdravlje i kvalitetu život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u BiH, kao i ostalim zemljama zapadnog Balkana.

WB GEFF program se realiziraju zahvaljujući podršci Europske unije (EU), Ministarstva financija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u suradnji sa Tajništvom Energetske zajednice (ECS).

Kopirati
Drag cursor here to close