Buna

Grad Mostar obnovit će Centar za maslinarstvo

Za obnovu Centra, koji nije ni spomenut na internetskim stranicama Grada, tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar izrađuje glavni projekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar planira obnoviti Razvojni centar za maslinarstvo koji se nalazi u naselju Buna.

Za obnovu Centra, koji nije ni spomenut na internetskim stranicama Grada, tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar izrađuje glavni projekt. Vrijednost projektne dokumentacije u sedam tisuća maraka.

Centar je navodno razvijen kroz projekt prekogranične suradnje s Hrvatskom i Crnom Gorom. Projekt, čiji je nositelj bio Grad Mostar, uslijedio je na inicijativu španjolske tvrtke Agro Sevilla. Gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je nekoliko dana uživao u maslinicima Seville upoznao je Španjolce s mogućnošću razvoja maslinarstva u Hercegovini.

''Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo'', kazao je 2016. godine Bešlić.

Tadašnji i sadašnji ministar poljoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Hercegovina ipak pionir u sadnji maslina jer se time bavi već 20-ak godina.

Jović je tada kazao kako je ''trenutno u vidu oko tisuću i pol hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta'' na području Grada Mostara, Čapljine, Stolca i Ravnog te dodao kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku. Ministar očito nije znao kako se upravo iz neumskog zaleđa već godinama osvajaju nagrade za najbolje djevičansko maslinovo ulje.

Kopirati
Drag cursor here to close