Izvršni komitet SNSD-a

Govoreći o štetnosti koronavirusa na RS, Dodik nije zaboravio da optuži SDA za protuustavno djelovanje

Izvršni komitet SNSD-a traži i hitno rješavanje problema transporta robe iz RS, odnosno BiH kroz treće zemlje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 03. 2020. u 16:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Korona virus će negativno utjecati na gospodarska kretanja u Republici Srpskoj (RS)'', rekao je danas predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik te istaknuo da je Izvršni komitet te stranke podržao mjere Vlade RS za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona u tom bh. entitetu.

Negativni trendovi će se, kaže, odraziti na pad ekonomije, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije te se očekuje smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i rast kamatnih stopa.

Izvršni komitet SNSD-a podržao formiranje Stožera Vlade RS-a za suradnju s gospodarstvom u okviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju, a očekuje da će javna poduzeća, na koja je naslonjen realni sektor - šume, vode, elektroprivreda, rudnici, željeznice, u cilju održavanja nivoa zaposlenosti, izvršiti maksimalnu mobilizaciju i omogućiti snabdijevanje realnog sektora bez obzira na međusobna potraživanja i obaveze.

Dodik je, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, na konferenciji za novinare rekao i da SNSD očekuje da će Agencija za bankarstvo RS uvesti određene mjere koje će dovesti do olakšavanja pozicije poduzeća koja se bave poslovima koji su ugroženi zbog pojave virusa.

Izvršni komitet SNSD-a traži i hitno rješavanje problema transporta robe iz RS, odnosno BiH kroz treće zemlje.

''Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate upute'',rekao je Dodik.

Tvrdi da je SDA, "blokirajući izbor organa vlasti na nivou BiH sprečavala da SNSD s koalicijskim partnerima, kao pobjednicima na izborima 2018. godine, ostvari sudjelovanje na nivou BiH što je obaveza nakon svakih izbora".

''Cilj SDA je bio zadržati po svaku cijenu SDS i PDP kao svoje lojalne suradnike u nanošenju štete RS..., ustvrdio je, između ostalog, Dodik navodeći da je "funkcioniranje institucija na nivou BiH ugroženo upornim protuustavnim djelovanjem SDA što traje u kontinuitetu od zaključenja Dejtonskog sporazuma, a intenzivirano je od izbora 2014. godine".

Kopirati
Drag cursor here to close