Izostavljeno Goražde

Goraždani nezadovoljni izborom trase autoceste Sarajevo-Beograd

''Ceste do Goražda nisu vrijedne preživljavanja za ovo malo glasova s Drine'', poručeno je sa pres konferencije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2019. u 14:15 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Goražde
 
Grad Goražde nije zadovoljan izborom trase autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd koju su jučer usuglasili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar prometa i veza RS Neđo Trninić, kao i  predstavnici drugih institucija, poručeno je s današnje press-konferencije gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića i njegovih suradnika.   

Oni su naglasili da je planiranom trasom ceste izostavljeno Goražde, ocjenjujući da je tim  činom ponovo izvršena nepravda prema ovom gradu. 

''Goražde je strateški jedan od najvažnijih gradova za državu Bosnu i Hercegovinu. Povijesni i je simbol herojstva i opstanka u najtežim uvjetima, te uspjeha bez adekvatne podrške viših nivoa vlasti i potpune zanemarenosti kada je u pitanju infrastrukturni razvoj koji će značiti spajanje jugoistočne Bosne s ostatkom svijeta. O Goraždu se govori u kontekstu napretka ekonomije naše države, te kao o primjeru poduzetnika koji su uspjeli uprkos tome što su svi izgledi bili protiv njih“, istaknuto je Ramović. 

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i njegovi suradnici smatraju da, u trenutku kada Bosna i Hercegovina treba da razmišlja strateški i ispravi sve nepravde koje su povijesno nanošene njenim građanima s obala rijeke

Drine, država donosi odluku da autoput Sarajevo-Beograd ide preko Pala, Rogatice i Višegrada, a da se Goraždu obećava priključak i time trajno zapečati sudbina ovoga grada. 

''Smatramo da oni koji odlučuju uime Bosne i Hercegovine nemaju pravo, po ko zna koji put, izolovati one koji su za ovu državu neizmjerno dali, te da nemaju pravo da i ovoga puta zanemare ujedinjeni glas svih predstavnika građana s ovih prostora. I pored našeg lobiranja na svim razinama, te poruka koje smo poslali s najvećeg i najsveobuhvatnijeg sastanka koji je održan u Goraždu na ovu temu 14. studenog 2017. godine, oni koji odlučuju u skladu s osobnim interesima i mimo bilo kakve javne, razumne i argumentirane debate o ovakvoj povijesnoj odluci, donose onu koja znači dalje obezvrjeđivanje i sustavno zapostavljanje ovih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“, rečeno je danas uz napomenu da se zanemaruje i glas Sandžaka, kako je istaknuto, sustavno zapostavljenog dijela Srbije i Crne Gore, čija je ovo povijesna prilika da ostvari svoj puni potencijal i pravo da se stvore uvjeti za ekonomski napredak i bolji status svih njegovih građana. 

''Svim raspoloživim sredstvima borit ćemo se za trasu autoceste koja neće zaobilaziti Goražde, jer je to zadnja šansa koju imamo kako bismo osigurali budućnost i opstanak na ovim prostorima. Svim dostupnim kanalima obavještavat ćemo predsjednika Redžepa Taipa Erdogana o nepravdi koja ne smije biti napravljena, ne novcem koji bi izdvojila Republika Turska, zemlja koja gaji najiskrenije bratske i prijateljske odnose s Goraždem, Gradom herojem u svakom vremenu“, poručili su gradonačelnik Goražda i njegovi suradnici. 

Pozvali su sve bošnjačke i ostale probosanske političare da dignu svoj glas, kako su kazali, protiv ugnjetavanja i ponižavanja građana Goražda, ali i Sandžaka. 

"Onima koji ne nađu snage da se bore za istok Bosne i Hercegovine, poručujemo da nema potrebe da u Goražde dolaze kada im je ovaj grad potreban. Ne zato što im branimo, nego zato što se bojimo za njihovu sigurnost u prometu. Ceste do Goražda nisu vrijedne preživljavanja za ovo malo glasova s Drine'', poručeno je sa pres konferencije.

Kopirati
Drag cursor here to close