Pravna bitka

GIKIL isključio GSHL iz upravljačkih i vlasničkih struktura

Do isključenja je došlo nakon što GSHL-u kojem se na otoku Man vodi likvidacijski postupak, nije uložio ugovoreni kapital u roku koji mu je postavila Uprava GIKIL-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 01. 2020. u 22:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog dugogodišnjeg neispunjavanja obaveza iz osnovnog ugovora o višemilijunskim ulaganjima, Uprava GIKIL-a je isključila GSHL, koji je u vlasništvu Pramoda Mittala, iz upravljačkih i vlasničkih struktura.

Do isključenja je došlo nakon što GSHL-u kojem se na otoku Man vodi likvidacijski postupak, nije uložio ugovoreni kapital u roku koji mu je postavila Uprava GIKIL-a.

Nakon što GSHL Pramoda Mittala, protiv kojeg Tužiteljstvo TK-a vodi istragu zbog organiziranog kriminala u GIKIL-u, nije u roku jednog mjeseca uplatio preostali ugovoreni kapital iz osnovnog ugovora o osnivanju GIKIL-a, Uprava GIKIL-a je donijela odluku o isključenju GSHL-a iz vlasničkih struktura ove kompanije. U obrazloženju svoje odluke, Uprava GIKIL-a je navela da suosnivač GSHL nikada nije uložio preostali iznos upisanog kapitala u iznosu oko 45 milijuna maraka.

“Jedina moguća konsekvenca je bila isključenje člana koji nije izvršio uplatu obećanog kapitala jer je to predviđeno odredbama Zakona o privrednim društvima, član 312, koji kaže da osnivač koji ne izvrši uplatu ugovorenog kapitala ni u roku od 60 dana nakon što je istekao rok za uplatu bit će isključen iz firme. Odluka je konačna sa danom donošenja, odnosno upisa u knjigu udjela u firmi GIKIL. Nakon ovoga ja očekujem da slijedi jedna pravna bitka jer firma GSHL ima pravo na pravni lijek”, objašnjava Faik Muhić, pravni zastupnik GIKIL-a.

Podsjećamo, dio istrage protiv Pramoda Mitala i njegovih suradnika se odnosi i na neuplaćeni kapital na osnovu kojeg je Mital više od jedne decenije imao većinsko pravo upravljanja u GIKIL-u. Na te nelogičnosti ukazivali su i iz Vlade TK-a koja nikad nije imala utjecaj na poslovanje GIKIL-a, bez obzira na to što je stvarni uloženi kapital u većinskom vlasništvu države.

“Oni su, i pored toga što nisu platili ta sredstva, upravljali većinski kapitalom GIKIL-a, a na uštrb državnog kapitala, odnosno KHK kao drugog suvlasnika u GIKIL-u”, kazao je ranije Ćazim Serhatlić, tužitelj Tužiteljstva TK-a.

“Sve logike i svi osnovni ljudski postulati prestaju kad uđete u GIKIL. Tu je urađeno sve kako ne treba”, riječi su koje je izgovorio ministar gospodarstva TK-a Asmir Hasić (SBiH) u oktobru 2019.

Budući da su likvidatori koji vode likvidacijski postupak u GSHL-a također priopćili da ne mogu uplatiti taj novac u roku koji je odredila Uprava GIKIL-a, suosnivački udio koji je imao GSHL preuzima GIKIL. U narednih mjesec dana će biti izvršen obračun međusobnih financijskih potraživanja GSHL-a i GIKIL-a. Ukoliko sud potvrdi odluku Uprave GIKIL-a, veoma brzo će biti pokrenuta procedura pronalaska novog strateškog partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close