Ulična stabla

Kako da naraste drvo u Mostaru?

Zemlja u prostoru namijenjenom za zelenu površinu je narušene kvalitete, tlo je plitko, zbijeno i podložno suši, dobrim dijelom prostor je i izbetoniran.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 07. 2021. u 12:15 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar nema naviku brinuti o vlastitim drvoredima i parkovima. Zadnji primjer ove nebrige dolazi iz Ulice kneza Višeslava čijom je rekonstrukcijom, prilikom postavljenja novih ivičnjaka, prostor namijenjen za stabla poprilično uništen.

Foto:Bljesak.info / Većina drveća patit će u ovim uvjetima

Zemlja u prostoru namijenjenom za zelenu površinu je narušene kvalitete, tlo je plitko, zbijeno i podložno suši, dobrim dijelom prostor je i izbetoniran. Većina drveća patit će u tim uvjetima.

Određivanje mjesta gdje posaditi stablo odluka je koju Grad definitivno ne bi trebao olako shvaćati. 

Ulična stabla smanjuju odsjaj s kolnika, smanjuju otjecanje vode, filtriraju zagađivače i dodaju kisik zraku kojega udišemo. Također poboljšavaju cjelokupan izgled i kvalitetu života u gradu ili u četvrti u kojoj živimo.

Foto:Bljesak.info / Većina drveća patit će u ovim uvjetima

Već ranije pisali smo da je Mostaru, kako bi postigao pravilan efekt rashlađivanja, potrebno milijun stabala. Međutim, radi proširenja ceste, izgradnje novih prilaza i kružnih tokova zadnjih mjeseci grad je posjekao: drvorede, topole i platane. Umjesto novih stabala dobivamo samo nove betonske investicije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close