Ulaganja

Gdje i kako naći 750 milijuna maraka za brzu cestu od Mostara do Splita?

U godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 6
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 11. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar, kao prometno i ekonomsko središte Hercegovine, uskoro bi moglo biti spojeno modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom.

Naime, u godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

Na taj način, nakon višegodišnjeg zastoja aktualiziran je projekt cestovnog pravca koji bi trebao povezati Mostar, Široki Brijeg i Grude sa Splitom. Da je ova prometnica uvrštena u strategiju razvoja mreža autoputeva i brzih puteva FBiH, javio je i BHRT.

Isti izvor navodi da je o ovoj temi bilo je riječi i na sastanku ministara prometa i veza BiH i Hrvatske., a namjera je da se ova prometnica što prije uvrsti u sveobuhvatnu listu europskih koridora.

Također, buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Hrvatskom na listi je prometnih prioriteta i kada su u pitanju federalne vlasti. Po najavama, ona bi se trebala povezati s koridorom 5C na području Mostara preko sjeverne, te južne obilaznice koja je trenutno u izgradnji.

Potrebno 750 milijuna

Prema riječima Jadranka Puljića, pomoćnika ministra prometa i veza FBiH za cestogradnju, spoj brze ceste s obilaznicom previđen je u mjestu Polog, odakle ide prema Širokom Brijegu, pa do Gruda, te se spaja na brzu cestu u Zagvozdu pored Imotskog na teritoriji Republike Hrvatske.

Spajanje s brzom cestom u susjednoj Hrvatskoj, kako je najavljeno, bit će povod novog bilateralnog sastanka između BiH i Hrvatske, koji bi se trebao održati u Sarajevu polovinom idućeg mjeseca. Cilj tog susreta je uvrstiti ovu prometnicu na mrežu europskih koridora zbog lakšeg pristupa sredstvima iz europskih fondova.

Troškovi radova na projektu brze ceste ukupne dužine 63 kilometra procijenjeni su na oko 750 milijuna konvertibilnih maraka. Podijeljena je u dvije dionice. Prva i jeftinija, dužine 40 km ide od južne obilaznice u Pologu, 10 kilometara zapadno od Mostara, pa do granice s Hrvatskom, a druga kraća i skuplja veže se na petlju Koridora Mostar sjever.

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Zapadnohercegovačke županije Miroslav Ramljak rekao je kako ovdje nije pitanje povezivanje samo regionalnih centara Mostara i Splita.

''Imamo i drugi krak ove ceste koja ide od čvorišta kod Gruda prema Posušju, i veže se na čvor buduće autoceste Banjaluka – Split'', rekao je ministar Ramljak.

Trenutno se radi na kompletiranju projektne dokumentacije kako bi se mogla osigurati sredstva za gradnju. Radovi na prvoj dionici do Širokog Brijega, prema procjenama, mogli bi krenuti tek za godinu i po dana.

Dionica do Pologa

Što se tiče načina financiranja izgradnje ove brze ceste, treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta” za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u visini od 13 milijuna KM , a u svrhu projektiranja i eksproprijacije.

Govoreći o ovom projektu, federalni ministar prometa i veza Denis Lasić nedavno je najavio da će se u ovoj godini raspisati tender za izradu Idejnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, dionica Mostar sjever – Polog (20,38 km).

S obzirom na ukupnu cijenu procijenjenu na 750 milijuna maraka, dosad urađeno djeluje kao kap u moru, prenosi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close