Vlada

Formirat će se specijalizirane jedinice civilne zaštite

Organiziranje specijaliziranih jedinica Federalne uprave civilne zaštite će vršiti po fazama kada se stvore odgovarajući kadrovski i materijalni uvjeti...
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 09. 2018. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je donijela Uredbu o organiziranju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, koja utvrđuje zadatke, područje djelovanja, način popune ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima, obučavanje i osposobljavanje, financiranje i druga značajna pitanja za ove jedinice.

Specijalizirane jedinice će izvoditi složenije spasilačke intervencije koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života i zdravlja ljudi i materijalnih dobara u svim slučajevima kada organizirane snage zaštite i spašavanja nisu dovoljne.

''Ove jedinice bit će organizirane kao snage za potragu i spašavanje u ljetnim i zimskim uvjetima, iz ruševina, na i pod vodom, od radioloških, kemijskih i bioloških opasnosti, za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava, izvlačenje povrijeđenih ili poginulih iz minskih polja, ispumpavanje vode crpkama velikog kapaciteta, za prečišćavanje vode, za gašenje požara otvorenog prostora i za spašavanje i podršku iz zraka'', navodi se u priopćenju Vlade federacije BiH.

Organiziranje specijaliziranih jedinica Federalne uprave civilne zaštite će vršiti po fazama kada se stvore odgovarajući kadrovski i materijalni uvjeti, a jedinice za spašavanje i podršku iz zraka i njezino materijalno-tehničko opremanje i stavljanje u funkciju prema uvjetima i u rokovima koji odlukom utvrdi Vlada FBiH.

Specijalizirane jedinice predviđene su za djelovanje na cijelom području FBiH u svim slučajevima kada organizirane snage zaštite i spašavanja općina, gradova i županija nisu dovoljne da brzo i efikasno izvrše sve zadatke, a naročito kada prijeti neposredna opasnost od nastanka, ili kad je već nastala prirodna ili druga nesreća. Ove jedinice će biti angažirane u slučaju kada Vlada FBiH proglasi nastanak prirodne ili druge nesreće na području FBiH. Izuzetno, mogu biti angažirane i prije proglašenja prirodne ili druge nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close