Federalna inspekcija

Širenje deponije: Sve je u redu na Uborku

Dolaskom na lokaciju deponije, navode, evidentirani su uobičajeni mirisi za deponiju, te jak vjetar
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 05. 2020. u 18:21 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je dana 27. svibnja, po prijavi Udruženja građana 'Jer nas se tiče' izvršio inspekcijski nadzor lokacije gdje je smješteno postrojenje Regionalne deponije krutog komunalnog otpada Uborak, potvrđeno je u petak za Bljesak.info iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP).

Dolaskom na lokaciju deponije, navode, evidentirani su uobičajeni mirisi za deponiju, te jak vjetar. Također je utvrđeno da deponija prima otpad, te da se prijem otpada vrši u dvije smjene.

Dozvola županijskog ministarstva

Obilaskom dvorane za reciklažu otpada, tvrde, konstatirano da je poluautomatska linija u funkciji razvrstavanja otpada. Obilaskom kasete 2, konstatirano je da je deponiranje otpada na ovoj kaseti završeno iz razloga popunjenosti njenog kapaciteta. Ostalo je da se formira kruna deponije.

Pročitajte još

Radovi na proširenju tijela deponije odobreni su od županijskog ministarstva.

''Obilaskom kasete 1 konstatirano je da je operator deponije na dijelu pristupnog puta oko kasete deponije izvršio kopanje zemljanog sloja u L formi sa dvije strane deponije (istočna i sjeverna strana) u širini 10,5 m, ukupne dužine 274 m, u dubini oko 80 cm za pripremu lokacije za novo deponiranje otpada. Ovi radovi 'proširenja tijela deponije' kasete 1 rađeni su na katastarskim česticama 705, 706 i 698/3, za koje je izdata upotrebna dozvola Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ-a (Dozvola broj: UPI-09-03-25-38/18 od 10.4.2019. godine). Ukupna površina za deponiranje koja je dobijena navedenim radovima iznosi 2.877 m2'', tvrde iz FUIP-a.

14% deponijskog prostora

Radovi su izvršeni, navode, prema projektnoj dokumentaciji sa svim potrebnim slojevima i to: podložni sloj tampon debljina 10 cm, bentonitno platno debljina 6 mm, PHDE folija 2 mm, geotekstil 1000-1200 g/m, drenažni sloj šljunka 30-50 cm, uz instaliranu novu mrežu otplinjavanja koja je priključena na postojeći sustav i drenažni sistem priključen na postojeću lagunu za procjedne vode.

Sve radove je, navode, izvršila građevinska firma Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, koja je bila i izvođač istih radova na izgradnji kaseta 1. i 2. deponije.

''Ukupna površina za deponiranje koja je dobivena navedenim radovima (10,5 m x 274 m) iznosi 2.877 kvadratnih metara, što kad se preračuna u ha iznosi 0,287 ha, a što otprilike iznosi oko 14 % proširenja deponijskog prostora na kaseti 1 za koju je izdata okolišna dozvola na kapacitet 2,1 ha'', kazali su za Bljesak.info iz federalne inspekcije.

Novoizgrađeno proširenje prostora deponije na kaseti 1. deponije, površinom od 2.877 m2, pojašnjavaju, iznosi oko 14 % proširenja tijela deponije, a što je manje od 25 % povećanja korištenja prostora za koje je Zakon o zaštiti okoliša članom 56. propisao obavezu procjene utjecaja na okoliš.

Proslijeđivanja

Poduzeće J.P. Deponija izradila je dokument koji je proslijedila svom osnivaču – Gradu Mostaru, a koji je Grad proslijedio dalje.

''Operator deponije J.P. Deponija je izvršio izradu dokumenta 'Prijedlog koncepta rada Regionalne deponije Uborak Buđevci u Mostaru u procesu njenog zatvaranja kao dio trajnog rješenja pitanja upravljanja komunalnim otpadom zasnovanom na regionalnom principu', kojim su obuhvaćeni navedeni radovi na proširenju tijela kasete 1 deponije. Ovaj dokument proslijeđen je Gradu Mostaru na nadležno odobravanje, a Grad Mostar je isti proslijedio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma'', kažu iz FUIP-a.

Inspekcijskim nadzorom, navode, utvrđeno je da operator započeo odlaganje otpada na proširenom dijelu kasete 1 - racionaliziranom prostoru tijela deponije kasete 1.

Normalna odlaganja na ilegalno

Odlaganje otpada na deponiji Uborak, kojoj je u prosincu 2019. istekla okolišna dozvola, i dalje se vrši na osnovu Zaključka Vlade FBiH od 6.12.2019. godine.

''Preporuka Vlade Federacije BiH Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, te da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada, zbog javnog interesa, do rješavanja prethodnog pitanja: ishodovanja vodnog akta od strane Agencije za vodno područje Jadranskog mora i dopune Zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole u skladu s čl. 18. (54a) Zakona o zaštiti okoliša'', podsjećaju iz FUIP-a.

Naime, reakciju na obavljanje radova u krugu deponije, nadležnim tijelima uputila je udruga 'Jer nas se tiče' tvrdeći da se radi na širenju postojeće. Tada je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma rečeno za Bljesak.info kako nemaju saznanja o vršenju radova na Uborku, nego da su samo dobili informaciju od građana.

Iz J.P. Deponija nam je, podsjećamo, rečeno kako u pitanju nije proširenje, nego osiguravanje dovoljnog deponijskog prostora ''do sticanja svih potrebnih dozvola za zatvaranje pojedinih faza deponije''. Poduzeće je nedavno raspisalo javnu nabavu za izradu plana prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru, vrijedu skoro 100 tisuća maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close