Federacija mora platiti 625 milijuna KM zbog povreda stanarskog prava

Nacrt izmjena i dopuna ovog zakona predviđa isplatu novčanih naknada oštećenima i to u sljedećih deset godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2018. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Iz proračuna Federacije BiH građanima i institucijama morat će se isplatiti skoro 625 milijuna KM zbog povreda stanarskog prava, rekao je pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Hamid Suljović.

Toliko su, naime, teške izmjene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, čiji je Nacrt nedavno usvojila Vlada FBiH, prenosi Dnevni avaz.

Suljović je pojasnio da Nacrt izmjena i dopuna ovog zakona predviđa isplatu novčanih naknada oštećenima i to u sljedećih deset godina.

Predloženim izmjenama zakona izvršavaju se presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Naveo je kako se presude odnose na tri kategorije stanova - vojne stanove, stanove u svojini građana i na nacionalizirane stanove, te naglasio da je riječ o restituciji, koja je u okviru ovog zakona ograničena na segment stanova.

''Dugo godina pokušavamo riješiti ove stvari, jer nam je to obveza zbog presuda. Sad je stvar na Parlamentu FBiH, koji će morati naći način da se usvoji ovaj zakon i da se osiguraju sredstva'', rekao je Suljović.

Kaže kako je riječ o skoro 5.000 stanova u sve tri kategorije.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Sanel Razić rekao je, međutim, da ne vidi prostor u proračunu FBiH da se to isplati, niti realan izvor tih sredstava.

''To je ogroman iznos. Faktički, to je trećina federalnog proračuna. Ne vidim realan izvor sredstava za tu namjenu, osim ako nije namjera samo da se donesu izmjene i dopune zakona, da budu 'mrtvo slovo na papiru''', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close