Reforme

Federacija ima 17 prioriteta

Planiran je i razvoj transportne infrastrukture, unaprjeđenje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te pravnog okvira koji regulira oblast turizma…
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 01. 2020. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, usvojila Program ekonomskih reformi Federacije BiH za period od 2020. do 2022. godine koji će uputiti Direkciji za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, kao koordinirajućoj instituciji na nivou BiH, zaduženoj za izradu Programa ekonomskih reformi BiH 2020.-2022. godina.

Kako je navedeno, ovim dokumentom je definirano 17 prioritetnih reformskih mjera, među kojima su razvoj tržišta električne energije i plina, te unaprjeđenje energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Planiran je i razvoj transportne infrastrukture, unaprjeđenje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te pravnog okvira koji regulira oblast turizma, turističkih vodiča, turističkih zajednica, boravišne takse i ugostiteljstva.

 

Federalna vlada je usvojila tri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava koja su ovogodišnjim Proračunom FBiH odobrena Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, ukupno vrijedna 2,7 milijuna KM i namijenjena sanaciji šteta nastalih uslijed poplava i klizišta (1.300.000 KM), zaštiti nacionalnih spomenika (100.000 KM), te utopljavanju zgrada s ciljem uštede energije (1.300.000 KM).

U prioritetne mjere su uvršteni smanjenje zagađenja, uspostava ekonomskih instrumenata u oblasti okoliša i energetske efikasnosti.

Riječ je, također, o unaprjeđenju sustava neporeznih prihoda, smanjenju neformalne ekonomije i poreznog opterećenja rada, kao i restrukturiranje poreznog opterećenja.

Kroz reformske mjere malim i srednjim pouzećima treba olakšati pristup povoljnim financijskim sredstvima i uklanjati im administrativne barijere.

Predviđeno je unaprjeđenje zakonskog okvira za oblast trgovine i povezivanje obrazovanja s tržištem rada, uz povećanje njegove efikasnosti. Jedna od mjera je i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close