Radi se na uštedama

Federacija će dobiti agenciju za energijsku efikasnost 

''Aktivnost u vezi uspostave agencije trebala bi biti jedan od prioritetnih zadataka za sljedeće razdoblje'', smatra Pintul.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 01. 2019. u 13:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Amira Pintul izjavila je u razgovoru za Fenu da se u Federaciji uspješno ispunjavaju obaveze u oblasti energijske efikasnosti, a koje u sljedećem razdoblju nalažu uspostavu Agencije za energijsku efikasnost. 

Kaže da je donošenjem Zakona o energijskoj efikasnosti, Metodologije izračuna i raspodjele indikativnih ciljeva Federacije BiH za uštedu u potrošnji energije, Akcionog plana energijske efikasnosti FBiH za period 2016.- 2018. godine, Pravilnika o informacionom sustavu Federacije BiH, te niza uredbi Federacija dobrim dijelom ispunila zakonske obaveze po Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice, a samim tim i izvršila transponovanje zadanih direktiva u entitetsko zakonodavstvo, što je u ovom slučaju entitetska obaveza. 

''Pored transportiranja ispunjavanja dijela obaveza koje proizilaze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, resorni ministar Nermin Džindić donio je Odluku o uspostavi kantonalne platforme putem koje su, na unificiran način, svi kantoni u Federaciji BiH ispunili dio svojih zakonskih obaveza u oblasti energijske efikasnosti, kao što je npr. izrada i donošenje kantonalnih akcionih planova energijske efikasnosti'', rekla je Pintul. 

Po okončanju donošenja podzakonskih propisa čiji su rokovi utvrđeni Zakonom o energetskoj efikasnosti, Vlada Federacije BiH treba pristupiti i donošenju odluke o formiranju Agencije za energijsku efikasnost koja će, u tom slučaju imati uvjete za normalan i efikasan rad. 

''Aktivnost u vezi uspostave agencije trebala bi biti jedan od prioritetnih zadataka za sljedeće razdoblje'', smatra Pintul. 

U cilju postizanja veće energijske efikasnosti uštede u krajnjoj potrošnji energije u oblasti  zgradarstva, ističe da je Vlada FBiH donijela Uredbu o provođenju energijskih audita i izdavanju energijskih certifikata kako bi se primjenila direktiva EU koja se odnosi na energijske karakteristike zgrada. 


Kopirati
Drag cursor here to close