Tko je Sulejman Kerimov?

Fascinantna životna priča ruskog milijardera, kojega su uhitli u Francuskoj

Zbog ludih zabava u financijskim krugovima je bio poznat kao 'Ruski Gatsby', a bogate goste zabavljale su zvijezde kao što su Beyonce i Amy Winehouse.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 11. 2017. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sulejman Kerimov je ruski oligarh o kojemu se zapravo vrlo malo zna. Vječno je pri vrhu Forbesove ljestvice bogataša, ali u medijima ga gotovo nema nikada. Tek nekoliko puta došao je u žižu javnosti. Prvi put kad je svoj Ferrari od 650.000 eura zabio u stablo u centru Nice, drugi put kad je preuzeo nogometni klub Anži iz Mahačkale, a treći put ovih dana - kad je uhićen.

Kerimov je završio u pritvoru u Francuskoj zbog utaje poreza. Navodno se istraga protiv njega usredotočila na kupnju nekoliko luksuznih zgrada na francuskoj rivijeri preko fiktivnih tvrtki, što je Kerimovu omogućilo da smanji porez koji duguje francuskoj državi.

Njegovo uhićenje zapanjilo je dosta ljudi budući da se za Kerimova smatralo da nije poput ostalih ruskih oligarha. Za razliku od ostalih, on nije djelovao bahato, nije se pravio važan svojim skupocjenim igračkama, a za razliku od velike većine, bio je izrazito pametan.

U rodnom Dagestanu radio je kao matematičar za 'siću', ali brzo se preselio u Moskvu gdje je postao ekonomski mag.

''Oduvijek sam sanjao biti bogataš. Zar je to grijeh? Zar je grijeh sanjati o tome da postanete uspješan biznismen'', upitao je Kerimov novinara Financial Timesa 2012. godine.

Kao i svi ruski oligarsi, njegov uspon je počeo u ranim 90-ima. Maksimalno je iskorištavao devalvaciju rublja, a 1993. je promoviran u čovjeka koji je trebao riješiti odnos između Eltava i Fedprombanka, moskovske banke koju je osnovala jedna elektrana...

Četiri godine poslije imao je 50 posto udjela u 'Vnukovo airlines', jednoj od najjačih zrakoplovnih kompanija u Rusiji. Ubrzo je preuzeo kontrolu nad Fedprombankom.

Vrhunac ekonomskog uspona Kerimov je doživio krajem 2003. godine kada je masovno počeo kupovati dionice Gazproma. U tome su mu pomogle i ruske banke koje su mu davale kredite, a vjeruje se da mu je u cijeloj toj priči pomogao i Kremlj.

Banke su se doslovce tukle tko će mu dati kredit, a Kerimov je sa svježim novcem pokupovao dionice čija se vrijednost u samo godinu dana udvostručila. Prvi kredit od 43 milijuna dolara vratio je za četiri mjeseca, a udio u Gazpromu dosegao mu je čak 6 posto.

Opširnije o Kerimovu možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista

Kerimov je uhićen dok je silazio iz zrakoplova u ponedjeljak navečer u Nici i odmah je smješten u pritvor. Milijarder ima diplomatsku putovnicu kojom se u ponedjeljak nije koristio jer je bio na privatnom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close