Oko za oko

EU obećao 'brzi' odgovor na američku prijetnju carinama na uvoz automobila

Njemačke automobilske kompanije prošle su godine u SAD izvezle 470.000 automobila, prema podacima udruge proizvođača VDA.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 02. 2019. u 19:40 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija obećala je brz i učinkovit odgovor u slučaju da Sjedinjene Države uvedu uvozne carine na europske automobile, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije.

Bruxelles je time reagirao na danas podneseno izvješće američkog ministra trgovine koje predsjedniku Donaldu Trumpu omogućuje uvođenje carina u sljedećih 90 dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je "zastrašujućom" mogućnost da se uvoz automobila iz Europe u izvješću označi kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država, što bi utrlo put carinama.

Bijela kuća već se poslužila argumentom nacionalne sigurnosti prilikom podizanja carina na uvoz čelika i aluminija, ustvrdivši - između ostalog - da potkopavanje američke proizvodne baze smanjuje vojnu spremnost zemlje, prenosi Hina.

"Ukoliko ovo izvješće bude pretočeno u mjere štetne po europski izvoz, Europska komisija reagirat će brzo i adekvatno", izjavio je glasnogovornik EU-a Margaritis Schinas na današnjem brifingu za novinare u Bruxellesu.

Američki predsjednik zaprijetio je 25-postotnim carinama na uvoz europskih automobila, čija bi meta u prvom redu bio uvoz iz Njemačke zbog - kako tvrdi - štetnog utjecaja na američku automobilsku industriju.

Godine 2017. uvoz je činio nešto manje od polovine ukupno prodanih 17 milijuna automobila u SAD-u. Većina tada uvezenih automobila proizvedena je u Kanadi i Meksiku koji bi - kako se očekuje - trebali biti izuzeti od novih carinskih obveza.

Njemačke automobilske kompanije prošle su godine u SAD izvezle 470.000 automobila, prema podacima udruge proizvođača VDA.

Trgovinske napetosti u transatlantskim odnosima ponovo su se razbuktale nakon primirja u srpnju prošle godine, kada su američki predsjednik Trump i čelnik Europske komisije Jean-Claude Junckerobećali da za vrijeme pregovora o ograničenom trgovinskom sporazumu neće uvoditi nove carine.

Juncker "vjeruje zadanoj riječi predsjednika Trumpa. Europska unija držat će se svog obećanja dok to bude činio SAD", kazao je glasnogovornik EK.

Osim gospodarskih pitanja, američko-europski odnosi opterećeni su i američkom politikom prema Iranu i Siriji, ali i nekim drugim pitanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close