Projekti

Srebrenica dobiva etno selo

Osim tih prvih ulaganja koja su najavljena, planirano je da se i u sljedećem razdoblju nastavi izgradnja drvenih kućica i šadrvana u okviru etno sela.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 02. 2019. u 10:11 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Srebrenice uskoro bi mogla početi izgradnja etno sela za koje se očekuje da svojim sadržajima privuče veliki broj domaćih i stranih turista.

Predsjednik Udruženja ''Prijatelji prirode oaza mira'' Irvin Mujčić kazao je kako to udruženje u sljedećem razdoblju planira realizirati brojne aktivnosti, a jedna od njih je izgradnja etna sela u Slapovićima na lokaciji Kasapić.

Tri male kuće

''Za početak će to biti tri male kuće koje su pravljene u stilu osećanskih neimara. Zatim ćemo uraditi mlin kao nekad kad se koristio, koji će biti korišten za mljevenje brašna, a ujedno i za struju. Narod je tijekom rata pravio male mlinove kako bi imao struju, a isto tako ćemo mi raditi. Cilj nam je da pokažemo da se od prirode može živjeti'', kaže Mujčić u razgovoru za Fenu.

Ističe kako je sredstva za izgradnju etna sela omogućila jedna fondacija iz Italije, a njegovom izgradnjom se građanima i turistima želi omogućiti mjesto gdje će se opustiti i uživati u prirodi.

Osim tih prvih ulaganja koja su najavljena, planirano je da se i u sljedećem razdoblju nastavi izgradnja drvenih kućica i šadrvana u okviru etno sela.

''Ove godine imamo mogućnost da zaposlimo tri osobe, ali samo sezonski i radujemo se zbog toga, jer ćemo time omladini pokazati da nemaju potrebe da idu u Njemačku pored naših neiskorištenih potencijala. Trebamo samo malo uložiti kako bi uspjeli'', poručio je Mujčić.

Festival

Pojašnjava da se Udruženje ''Prijatelji prirode oaza mira'' financira samostalno te da onoliko koliko dobiju od turista ulažu u svoje projekte, a ove godine su, kaže, imali dosta pomoći izvana.

Mujčić najavljuje brojne aktivnosti koje će Udruženje realizirati tijekom godine, kao što su međunarodni omladinski kamp za mlade te festival na otvorenom na kojem će biti promovirana domaća proizvodnja.

''U sklopu festivala bit će održan veliki koncert na kojem će svirati bendovi iz Japana, Izraela, Belgije, Austrije, kao i domaći bendovi. Naši gosti će biti svih nacionalnosti kako bi pokazali da svi zajedno možemo nešto uraditi. Poslat ćemo lijepu poruku iz Srebrenice da je suživot moguć u našem gradu'', rekao je Mujčić.

Zajednička bogomolja

Također, aktivisti Udruženja ''Prijatelji prirode oaza mira'' imaju odličnu suradnju s vlasnikom ergele konja Eminom Bektićem iz Jasenove kod Srebrenice s kojim planiraju raditi na zajedničkim projektima.

''Emin planira izgraditi bogomolju za sve turiste koje nas posjete, bez obzira koje vjere bili. Bitno je da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti Bogu, a nema ništa ljepše vidjeti ljude svih vjera kako se zajedno mole'', ističe kaže Mujčić.

Kopirati
Drag cursor here to close