Suradnja dvije zemlje

Erdogan i Dodik potpisali sporazum o trgovinskoj suradnji i protokol o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd

Erdogan je rekao kako BiH zauzima "posebno mjesto u našim srcima i želimo pomoći u rješavanju problema kao da se radi o našim problemima".
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 05. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj  Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpisao je četvrtak u Ankari s turskim predsjednikom Tayyipom  Erdoganom sporazum o trgovinskoj suradnji  između dviju zemalja te protokol o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd koji bi trebao biti velikim dijelom financiran turskim bankovnim kreditima, javili su bosanskohercegovački mediji.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Erdoganom rekao kako su razgovori u Ankari bili prigoda da se razmotri suradnja između dviju država koje nemaju posebnih otvorenih pitanja, ali imaju  veliki broj potpisanih sporazuma.

Dodik je najavio kako će BiH i Turska, uz  potpisane sporazume o trgovinskoj suradnji i izgradnji autoceste od Sarajeva do Beograda, uskoro potpisati  i protokole o suradnji u oblasti energetike i obrazovanja:“

"Zahvalan  sam  predsjedniku  Erdoganu  što  se  založio  za  žurno formiranje Vijeća   ministara  BiH i što je  još jednom poslao jasnu poruku  da  Turska  podržava  euroatlantski put  BiH. Posebno sam zadovoljan što je  predsjednik Erdogan želio čuti  i razlike u BIH  po tom pitanju. Za mene nije sporno i želim   potvrditi  kako u BIH doista  postoji institucionalni okvir  za suradnju BiH i  NATO-a, ali jednako tako postoje i dvojbe oko članstva  BiH u tom  savezu,“ kazao je Dodik.

Dodik  je potvrdio kako  je u  razgovoru  s Erdoganom  razmatrano i pitanje  priključivanja BiH na Turski plinovod kroz proširenu suradnju s Rusijom.

"Sretan  sam što  nam je  predsjednik Erdogan dao i konkretne  upute  kako bi se  BiH   mogla priključiti na  taj energetski tok. Mi želimo da dovoljne količine plina stignu u BiH vodeći računa i o ekološkoj zagađenosti Sarajeva i nekih drugih  mjesta  u zimskom  razdoblju“, rekao je Dodik  i najavio   kako će se uskoro o tome i detaljnije  razgovarati.

Pozvao je Erdogana da  već u ovoj godini posjeti  BiH.           

Erdogan je rekao kako BiH zauzima „ posebno mjesto u našim srcima i želimo  pomoći  u rješavanju  problema kao da se radi o našim problemima“.

Najavio je održavanje vijeća za suradnju između BIH i Turske ove godine, ali i potvrdio opredjeljenje svoje zemlje za jačanje suradnje između svih zemalja u okvirima trilaterala s BiH, Srbijom i Hrvatskom, prenosi Hina.

„Očekujemo što prije formiranje Vijeća ministara BIH. Turska će  poštovati potpisani trgovinski sporazum i nastavit  ćemo uvoziti   meso i mesne prerađevine iz  BiH“, kazao je Erdogan.

Dodik i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović  su uoči sastanka s Erdoganom  dočekani u Ankari uz najviše državne počasti.

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema. Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tijekom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba, asker", prvo su odvojeno  razgovarali Dodik i Erdogan, a potom se turski predsjednik sastao i s Džaferovićem. 

Kopirati
Drag cursor here to close