Obrana od dezinformacija

EP traži hitni fond za medije i kulturu

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u prevazilaženju posljedica krize nastale pandemijom bolesti Covid-19
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 04. 2020. u 00:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u prevazilaženju posljedica krize nastale pandemijom bolesti Covid-19, koju izaziva koronavirus.

U EP-u navode kako su mediji i novinarski sektor tijekom pandemije ključni za pravovremeno i točno informiranje javnosti, ali i kako se suočavaju s velikim gubicima, prvenstveno zbog pada prodaje reklamnog prostora za čak 80 postotaka.

- Oni su naša obrana od lažnih vijesti i dezinformacija. Istovremeno, jako su pogođeni padom prihoda od reklama i činjenicom da im je budućnost neizvjesna - upozoravaju zastupnici EP-a.

Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a je zatražio od Europske komisije da osigura da novac iz fondova namijenjenih za obnovu ekonomije nakon pandemije koronavirusa stigne i do medija, kao i do ustanova kulture, pojedinačnih stvaralaca i dobrotvornih organizacija.

U priopćenju EP-a navodi se da je od EK-a zatraženo da se istraži mogućnost formiranja hitnog fonda za pomoć medijima i novinarskom sektoru, prenosi Al Jazeera.

Parlament navodi da bi se novac za pomoć medijima mogao osigurati iz fondova za druge programe koje je trenutno nemoguće trošiti zbog pandemije.

- Stvorite hitni fond za medije, namijenite strukturne fondove za kulturu i pojačajte garancije za ove sektore - poručili su europarlamentarci.

Kopirati
Drag cursor here to close