Svjetska banka

Energijskom obnovom objekata poboljšani uvjeti za preko 400 tisuća korisnika

Energetska obnova zgrada predstavlja najveći potencijal za uštedu energije, ali i istovremeno priliku za temeljnu modernizaciju javnih objekata.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 10. 2018. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Svjetske banke, procjenjuje se da oko 50 posto krajnje potrošnje energije otpada na sektor zgradarstva u Bosni i Hercegovini. Razlozi velikog energetskog intenziteta su između ostalog, postojanje velikog broja zgrada koje su izgrađene i prije 1987. godine, sa slabom izolacijom, zastarjelim sistemima grijanja i osvjetljenja, te neadekvatnim održavanjem. Osim na potrošnju energije, sve navedeno utiče na kvalitet boravka korisnika, te se negativno održava na biodiverzitet i okoliš.

S tim u vezi, energetska obnova zgrada predstavlja najveći potencijal za uštedu energije, ali i istovremeno priliku za temeljnu modernizaciju javnih objekata. Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj ove teme, čije trenutno loše stanje javnih objekata nudi veliki potencijal za napredak.

U okviru "Projekta energetska efikasnost za BiH" obnovljeno 37 javnih objekata

Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH, prepoznavši kako globalni, tako i lokalni značaj energijske učinkovitosti, intenzivno i sustavno radi na ublažavanju ovog problema u našoj sredini implementacijom "Projekta energetska efikasnost za BiH", za koji su sredstva osigurana kreditnim zaduženjima kod Svjetske banke.

Naime, u okviru ovog projekta je u protekle dvije godine obnovljeno 37 objekata iz javnog sektora, uključujući zdravstvene ustanove, školske institucije, zavode, policijske akademije, zatvore, ministarstva i slično, u čiju je obnovu ukupno investirano skoro 18 milijuna KM.

Energijska obnova ovih objekata, rezultira značajnim društvenim koristima, uključujući veći komfor, poput toplijih prostorija, boljeg osvjetljenja te kvalitetnijeg zraka u prostorijama, što doprinosi smanjenju zdravstvenih problema i poboljšanju uvjeta korisnika i rada uposlenika. Uštede će biti veće, a prostorije toplije, što će doprinijeti efikasnom reinvestiranju uložene investicije, izjavila je Jasmina Mangafić, voditelj tima "Projekta energetska efikasnost za BiH" za Federaciju, te dodala:

"Obzirom na obim projekta, procjenjuje se da od povećanja energijske učinkovitosti korist ima oko 400 tisuća korisnika objekata u javnom sektoru u Federaciji BiH. Implementacija mjera, na postojećoj infrastrukturi može osjetno poboljšati njenu energijsku učinkovitost. Samo izrada termofasade, zamjena dotrajalih prozora na objektima, poboljšanje toplotnih svojstava i efikasnosti grijanja i hlađenja, doprinosi uštedi energije, kao i zaštiti životne sredine i smanjenju CO, povećava kvalitet radnog okruženja, gdje imate atmosferu u kojoj su korisnici zadovoljni, zdravi i ne odlaze na bolovanje."

 

Kopirati
Drag cursor here to close