Dobra investicija

Energetska zajednica se ne protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla

Državna pomoć u vidu jamstva za kredit je dozvoljena, ali to jamstvo smije biti samo do 80 posto iznosa kredita.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 03. 2019. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: business-magazine.ba / 

Direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je novinarima danas u Sarajevu da se Energetska zajednica ne protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla.

Pojasnio je da je sama investicija u Blok 7 dobra jer se radi o zamjeni bloka, za što je krajnje vrijeme pošto su emisije iz postojećih blokova neodržive.

''Tajništvu Energetske zajednice ne smeta što to kreditira kineska banka, niti što se ulaže u ugalj iako nismo baš sretni zbog toga, ali inzistiramo da se poštuju propisi Europske unije po pitanju državne pomoći koji su ujedno i propisi Bosne i Hercegovine'', rekao je Kopač.

Državna pomoć

Naveo je da je državna pomoć u vidu jamstva za kredit dozvoljena, ali da to jamstvo smije biti samo do 80 posto iznosa kredita.

Kopač je dodao da taj kreditni ugovor predviđa da Federacija BiH otplati kredit u slučaju da Elektroprivreda BiH ne bude u mogućnosti, ali i da će pokriti i sve ostale vezane troškove.

Istaknuo je da Tajništvo Energetske zajednice insistira da bude jasno precizirano što su svi ostali vezani troškovi i koliko mogu iznositi.

Kopač u Sarajevu sudjeluje na Konferenciji o obligacijskim shemama za energetsku efikasnost u organizaciji USAID projekta investiranja u sektor energije i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sutra na zastupničkom domu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi se sutra izjasniti je li suglasan da Federacija BiH da jamstvo poduzeću Elektroprivreda BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Zastupnička rasprava o tome počela je 28. veljače na prvoj redovnoj sjednici u novom mandatu Doma. Bilo je dosta zagovornika odluke, ali i onih što se ne usuđuju, kako su govorili, glasati za kreditno zaduženje, u ovom slučaju od oko milijardu i po KM, prije nego što budu saznali odgovore o svim, njima nedovoljno poznatim detaljima o projektu, pa i onim vezanim za stav Energetske zajednice, piše Fena.

Inače nitko nije rekao da je, u principu, protiv izgradnje Bloka 7.

Nakon duge rasprave - s jedne strane tvrdnji o budućoj izuzetnoj dobrobiti investicije, a s druge uzdržanosti pojedinaca zbog predloženog zaduženja i nepoznanica, sjednica koja je u tom trenutku bila zašla u noć, prekinuta je i nastavak najavljen za sutra u 13 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close