Svjetski a naš

Emporio Armani s etiketom 'Made in Bosnia'

Nedavno je na strano tržište tvrtka Kismet iz Doboja Istoka počela s izvozom odijela talijanskog brenda Emporio Armani, ali s etiketom “Made in Bosnia”.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 02. 2019. u 08:34 Bljesak.info
Kopirati

Osim za svoje potrebe, brojni domaći proizvođači rade za inozemne tvrtke. Nedavno je na strano tržište tvrtka Kismet iz Doboja Istoka počela s izvozom odijela talijanskog brenda Emporio Armani, ali s etiketom “Made in Bosnia”. I jedina to radi u regiji, piše Večernji list BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šiva odijela za kupca koji je sinonim za visoku i skupu modu. Dokaz je to da i bh. tvrtke mogu biti dio konkurencije na stranom tržištu. Odijela talijanskog brenda “Emporio Armani” s etiketom “Made in Bosnia” našla su se na europskom tržištu zahvaljujući tvrtki iz BiH.

Počelo obiteljskim obrtom

Ova tvrtka počela je s radom prije dva desetljeća kao obiteljski obrt. S godinama je rasla, širila kapacitete... Tvrtka danas zapošljava više od 300 radnika, koji šivaju obična te skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke. Posljednje dvije godine suradnja se proširila i na Italiju.

“Vjerovali smo da možemo nešto napraviti u mjestu gdje živimo, u Maloj Brijesnici u Doboju Istoku. Suludo je da se odlučite raditi najzahtjevnije proizvode za svjetsko tržište, ali, evo, sve je moguće”, kazao je Alen Karić, vlasnik tvrtke Kismet, koju je izgradio s roditeljima.

“Razvili smo proizvodnju talijanskih muških odijela za Armani. Iza nas su dvije godine velikog odricanja”, kazao je Karić. A da jedno odijelo za talijansku modnu kuću nije lako sašiti, govori činjenica da ono zahtijeva 350 operacija i 35 vrsta glačanja. Sve to uz najsuvremenije strojeve.

Zahtjevan posao

“Radim na šivanju ovratnika. Zahtjevno je i teško, ali uspijevamo”, rekla je Edita Hodžić, krojačica. Materijali za Armanijeva odijela dolaze od ove modne kuće, a sve mora biti savršeno i precizno skrojeno da bi, nakon kontrole, išlo na tržište.

“Potrebno je uraditi dobru pripremu, a slijede krojenje, proizvodnja i glačanje. Svi segmenti su jako bitni. Nužni su dobri materijali, svi segmenti koji se ugrađuju u odijelo, ono što kupac ne vidi i nalazi se ispod postave”, kazao je Dino Mrkanović, koji radi pripreme. I tako se kroji već 150 odijela s oznakom ove svjetski poznate modne marke, prenosi Večernjak.

Kopirati