Dobro je što smo živi, ikako!

Ekonomske reforme sporo napreduju, a investitori u BiH suočavaju s korupcijom

"Američke investicije u BiH su slabe zbog malog opsega tržišta, relativno malih razina primanja, udaljenosti od SAD, poslovne klime ispunjene izazovima i nedostatka prilika za investicije", navodi se u izvještaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 07. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je otvorena za strane investicije, ali ekonomske reforme napreduje sporo, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta. Na osnovu ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke o poslovanju, BiH ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi i nalazi se na 89. mjestu od 190 globalnih ekonomija, ukazuje se u izvještaju.

Bosnia and Herzegovina - United States Department of State

Bosnia and Herzegovina (BiH) is open to foreign investment, but investors must overcome endemic corruption, complex legal and regulatory frameworks and government structures, non-transparent business procedures, insufficient protection of property rights, and a weak judicial system to succeed.

U najnovijem izvještaju State Departmenta o investicionoj klimi navodi se da BiH ima relativno nizak stupanj direktnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 milijuna dolara.

"Američke investicije u BiH su slabe zbog malog opsega tržišta, relativno malih razina primanja, udaljenosti od SAD, poslovne klime ispunjene izazovima i nedostatka prilika za investicije", navodi se u izvještaju.

Najbolje poslovne prilike izvoznika iz SAD u BiH su stvaranje energije, telekomunikacije, informativno-tehnološka oprema, inženjering i građevinske usluge, medicinska oprema i sirov materijal, te kemikalije za kemijsku obradu, dodaje se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da se investitori u BiH suočavaju s korupcijom, kompiliranim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu, te slabim pravosudnim sustavom, prenosi Srna.

Prošle godine SAD su u BiH izvezle robu u vrijednosti od 380,5 milijuna dolara, što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2017. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close