Zagađenje okolišta

Ekolozi protiv još jednog bloka Termoelektrane u Gacku, građani šute

Termoelektrana Gacko je od 1984. godine potpuno promijenila izgled Gacka i nepovratno zagadila životnu sredinu, kako zrak, tako i vodu i zemljište.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2018. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki Centar za životnu sredinu predstavio je danas novu analizu „Ekonomske studije izvodljivosti izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko 2“.

''Građani se rijetko odlučuju da kažu nešto protiv postojeće termoelektrane i zagađenja koje ona sa sobom neminovno nosi, a reakcija u obliku nekog prosvjeda ne postoji'', izjavila je Milanka Kovačević, novinarka iz Gacka.

Stoga u Gacku, kako je dodala, ne postoji čak ni udruženje koje u fokusu ima problematiku životne sredine.

''Termoelektrana Gacko je od 1984. godine potpuno promijenila izgled Gacka i nepovratno zagadila životnu sredinu, kako zrak, tako i vodu i zemljište. S druge strane, atmosfera u društvu je takva da se ne razgovara argumentima nego emocijama, pa se građani stavljaju pred izbor - da li ćemo imati termoelektranu koja će raditi ili ćemo ostati bez egistencije. Iako Termoelektrana Gacko proizvodi jednu trećinu struje u Republici Srpskoj, ipak je i veliki gubitaš. U suštini, jedini aspekt sagledavanja ovog problema je kako da postojeća termoelektrana radi na ekološki prihvatljiv način, a ne da se ulaže u nova postrojenja'', navela je Milanka Kovačević.

Studija koju su ekolozi analizirali je, kako je priopćeno iz Centra, metodološki dobro urađena i u skladu je sa zakonskim propisima i pravilima struke, ali s druge strane cilj ove analize je bio da se utvrdi validnost ulaznih parametara korištenih u Studiji.

''U tri od pet parametara iznesenih u ovoj studiji ne barata se realnim brojkama, što direktno utiče na krajnji ishod isplativosti ovog projekta. Ukoliko bi se primjenili realni parametri, vidjelo bi se da je ovaj projekt u potpunosti društveno i ekonomski neopravdan'', ističe Damir Miljević, autor Analize.

Prema računici koja je iznesena u Studiji, neto dobit realizacije ovog projekta bi iznosila 45.930.397 KM godišnje. Ukoliko se uvrste realni podaci, dobit ne postoji, tvrde iz centra. Može se, dodaju, pričati samo o godišnjem gubitaku produzeća koje će iznositi minimalno 2.396.419 KM.

''Jasno je da ne postoji zdravorazumskog uporišta u izgradnji novog bloka Termoelektrane Gacko 2. Vlada treba uložiti novca u poboljšanje rada postojeće termoelektrane i da smanji razinu zagađenja, kako je i suglasno potpisanim direktivama, a ne da nastavi po istom principu dosadašnjeg rada'', izjavila je Duška Kudra, koordinatorica kampanje.

Kopirati
Drag cursor here to close