Olakšana prijava

e-stranac: Krenula s radom online prijava stranaca u BiH

Uspostavljanjem sustava 'e-stranac' olakšana prijava stranaca u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 06. 2018. u 13:11 Fena
Predstavljanje projekta
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav za online prijavu boravka stranaca u Bosni i Hercegovini "e-stranac" svečano je danas pušten u rad, a trebao bi, rečeno je danas, unaprijediti kapacitete Službe za poslove sa strancima u domenu kontrole prijave stranaca koji koriste usluge smještaja.

Ovaj alat razvijen je u okviru projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicama u BiH" kojeg je podržala Vlada Švicarske, a realiziran je u suradnji Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima te Centrom za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

Pomoćnik ministar sigurnosti BiH Mladen Mrkaja ovaj alat nazvao je važnim u smislu povećanja nivoa sigurnosti u BiH te je ocijenio da će biti od pomoći Službi za poslove sa strancima koja se bavi ovim pitanjima.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datwyler Scheuer napomenula je da je BiH suočena s migracijskim izazovima, a zabilježen je i povećan broj turista u posljednjih nekoliko godina što ovaj projekt čini još relevantnijim.

Podsjetila je da je prije godinu dana potpisan sporazum o realizaciji ovog projekta u vrijednosti 1,6 milijuna KM te je dodala da će ovaj sustav zamijeniti ručni unos podataka.

''Prema podacima Agencije za statistiku BiH je prošle godine posjetilo 1.307.319 osoba, a veliki broj njih ostao je neprijavljen. Od danas će ovaj sustav biti dostupan svim strancima, domaćinima i turističkoj industriji'', pojasnila je.

Izražena je nada da će jednostavna procedura prijave povećati broj prijavljenih stranih državljana, a očekuje se i značajno povećanje nivoa sigurnosti u zemlji.   

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je da ovaj projekt predstavlja značajan tehnički napredak za sve koji pružaju usluge strancima jer im je pružena olakšica da prijave strane goste Službi za poslove sa strancima.

Mišljenja je da će ovaj sustav biti u službi sigurnosti bh. građana i stranaca, a fokus će biti na zaštiti osobnih podataka i sigurnosti prijenosa podataka o prijavama stranaca u BiH i omogućit će se lakša kontrola svih stranca koji borave kod fizičkih osoba.

Napomenuo je da svake godine postoji povećanje broja turista u BiH između 25 do 30 posto što je dobro za BiH, ali ovdje je u pitanju i naplata javnih prihoda te je izrazio nadu da će nakon uspostavljanja ovog sustava ove godine biti više od milijun prijavljenih stranaca i gostiju.

Voditelj projekta iz CPRC-a Eldan Mujanović naglasio je olakšanu prijavu te dodao da će sada prijava stranaca biti unificirana za sve poreske obveznike. 

Kopirati
Drag cursor here to close